Aubergine-pilaf

Patlicanli Pilav

Bron: Arabesque, Claudia Roden (in NL: Duizend-en-één Smaken)
Ca. 500 gr aubergines; 1 middelgrote ui, gehakt; 3 eetl pijnboompitten; 225 gr rijst; 2 tomaten, ontveld en fijngehakt; 1½ theel suiker; 2 eetl krenten of rozijnen; peper & zout; 1 theel kaneelpoeder; ½ theel piment; 4 eetl dille, fijngehakt; olijfolie

Aubergine-pilaf - detail.jpg

Schil de aubergines en snijd ze in niet te kleine blokjes van pakweg 2½ cm in het vierkant. Leg ze op bakpapier op een bakblik. Strooi er zout over en zodanig olijfolie dat als de blokjes gekeerd worden ze helemaal onder de olie zitten. Zet de oven op zijn heetst.

Aubergine-pilaf - bruin geroosterde aubergineblokjes.jpg

Bak de aubergineblokjes plm 20 minuten of beter: tot ze gaar zijn: zacht en licht gebruind.

Fruit de ui in twee eetlepels olijfolie tot ze zacht en lichtjes bruin zijn. Doe de pijnboompitten erbij en als deze beginnen te kleuren de rijst erbij , deze coaten in olie en dan de tomaten en suiker erbij doen. Laat een minuut of vijf sudderen. Doe de krenten of rozijnen erbij en halve liter water. Peper, zout, kaneel en piment erdoor roeren. Deksel op de pan en op laag vuur koken, tot het vocht door de rijst is opgenomen. Regelmatig omscheppen, want anders koekt het aan de bodem van de pan. Afhankelijk van de rijstsoort, duurt dit misschien wel 20 minuten. Als het te vochtig blijft het deksel er (deels) afnemen en wat in laten koken.

Aubergine-pilaf - op schaal.jpg

Vuur uit.

Op het laatst nog 4 of 5 eetlepels olijfolie en de gehakte dille erdoor doen. Schep voorzichtig de aubergineblokjes erdoor en serveer koud.

23 juni 2009

Aubergine-pilaf - op schaal met Izmir-motief.jpgDit jaar geen aubergines in de kas. Dus een week of wat geleden twee gekocht. Die lagen maar te wachten ….. en te wachten …… Nu dus. Een heerlijk gerecht. Wij hebben het lauw gegeten.

24 juni 2009
De rest, na een dag in de koelkast, is misschien nòg lekkerder.

  1. OPMERKINGEN
  2. 1)   Ik heb basmatirijst gebruikt. Dat gaat exact goed met een halve liter water.
    2)   Op het laatst heb ik wel de dille maar er geen olie meer door geschept. We hebben het niet gemist.

Plaats een reactie