Een eenvoudig en snel te maken Indiase curry met mungbonen of rode linzen en slangkalebas.
Was de mungbonen goed en breng ze met ruim water aan de kook. Onderwijl bereid je de andere ingrediënten voor.
De slangkalebas ontdoen van kopje en staartje en snij in de lengte door (eventueel eerst in twee helften). Haal met een lepel de zachte binnenkant er uit. Snijd het in kleine halve ringen.
De slangkalebas behoeft geen lange kooktijd, maar als de mungbonen een beetje gaar beginnen te worden, de halve ringen, gember, en knoflook erbij doen en mee laten koken.
Neem een wok of een andere soort stevige pan. Verhit de olie en doe het mosterdzaad erbij. Als dit begint te poffen de komijnzaad en droge rode pepers erbij.
Als het komijnzaad begint te verkleuren ook de groene peper erbij en de pan met de mungbonen-slangkalebas er helemaal bij doen.
Goed doorroeren en nog even laten koken. Eventueel nog wat water erbij en op smaak brengen met zout.
Serveer met vers korianderblad erover en rijst of roti.
1) Moong dal zijn mungbonen, ook wel: groene katjang. Allemaal hetzelfde, namelijk datgene wat kiemt en dan taugé heet. In het originele recept op Indian Recipes hebben ze het over yellow moong dal (gele mungbonen, bij ons zijn ze groen) of split yellow lentils – rode linzen.
2) Op de verpakking van de mungbonen staat dat ze 24 uur moeten weken en dan 45-60 minuten koken. Jeemig. Onvoorzien. Wij hebben de bonen in de keukenmachine wat kleiner gemalen (inderdaad zo ongeveer gespleten) en pakweg 20 minuten gekookt. Dat gaat goed. Het moet immers toch een pap worden.
3) Bij gebrek aan gewone gedroogde rode pepers, gebruikten we een aantal droge piripiri pepertjes. Misschien wel achterwege laten als u niet van te pittig houdt.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.