Slangkalebas

Trichosanthes cucumerina var. anguina

Een klimplant uit de (sub)tropen die lange, zo niet zéér lange dunne vruchten maakt die door hun kronkeligheid iets weg hebben van een slang. De Nederlandse naam is slangkalebas, hoewel de degenen met Indische banden haar wellicht kennen als pare, weloet (Javaans voor paling of aal).
Ze behoort tot de familie der cucurbitaceae (komkommerfamilie).
Hier en daar vindt u op Internet voor de slangkalebas ook een verwijzing naar de Lagenaria vulgaris longissima of L. vulgaris siceraria – de zogenaamde lange courgette van Sicilië (zucca serpente di Sicilia). Dat zou dan eerder een slangcourgette moeten heten. Enfin, ook familie van de komkommers.

Slangkalebas - hangend - foto Aruna - Wiki Commons
foto: Aruna – Wiki Commons
Slangkalebas - markt - foto Gpics - Wiki Commons
foto: Gpics – Wiki Commons

De oorsprong van deze groente ligt in Azië: India, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Malaysia, Myanmar, en zuidelijk China. Maar wordt ook inheems geacht voor noord Australië.

Slangkalebas - bloem 1100x1215

Het geslacht Trichosanthes is haarbloemige; de bloemen van deze plant zijn zeer fraai en hebben ragfijne stralen, haren. Ze ruiken ook heel lekker en lokken nachtvlinders.

Slangkalebas - lengte 1100
De stift is 15 cm lang

De vruchten moeten betrekkelijk jong worden geoogst, dan zijn ze nog pakweg 50 cm. Ze kunnen 1,50 meter lang worden. Sommigen houden het op twee meter. Volwassen zijn ze houterig en de smaak wordt meer bitter. Binnenin bevindt zich dan een rode pulp, dat als tomaatvervanger kan dienen bij het koken. Naar verluidt zouden ze in Australië ook gebruikt worden om didgeridoos te maken.


Slangkalebas - langs rek - foto L Kenpei - Wiki Commons
foto: L. Kenpei – Wiki Commons

Jonge vruchten, van pakweg 50 à 70 cm, zijn zacht en hebben een wit sponzig binnenste dat zich makkelijk laat uitschrapen. Een beetje zoals een komkommer.
Behalve de vruchten worden ook de scheuten en het blad gegeten.
Aan het blad wordt ook heilzame eigenschappen toegekend, o.a. tegen slijm op de longen en (dus) hoest.

De teelt is als van komkommers. Niet zo moeilijk, dus. Ze hebben wel waterbehoefte, dus niet te droog.
In het Nederlands zijn er amper recepten mee te vinden, zoekt u echter op ‘snake gourd’ in het Engels, dan vindt u een schier oneindig aantal. Enfin, ook een bewijs van het Britse koloniale verleden in Azië.


Onze ervaring

Slangkalebas - in de kas - met lijn
De rode lijn geeft aan hoe ver de plant inmiddels is – boven de tomaten

Het zaad kiemt makkelijk. Net als komkommer, warm en vorstvrij opkweken.
Wij hebben het in de kas, naast de tomaten, gedaan en ze groeit, op zijn zachtst gezegd, weelderig. Klimplant is absoluut een juiste aanduiding. En de bloemen zijn prachtig!
We hebben één vrucht geplukt tot op heden (1 augustus 2016) en heel veel bloemen. Van de vijf planten is er één om duistere redenen afgestorven. Hij klom en klom en het blad werd geel. Dood. Misschien iets te droog? Raar. Misschien een rosse woelmuis die zich tegoed heeft gedaan aan de wortels.


Koken

Zie hier een recept.

 

 

2 gedachten over “Slangkalebas”

  1. Hallo,

    Een hele interessante plant.
    Ik kweek graag : vreemde groenden” in mijn kassen en dit zou er dan 1 van kunnen worden.
    Mijnvraag is, hoe kom ik aan zaden van deze plant/groenten?

    Beantwoorden

Plaats een reactie