Simpel en razend lekker: gewokte repen stengelsla (celtuce) met shiitakes. Die vegetarische Chinezen toch; die weten wat lekker is.
Dit is eigenlijk een groenteschotel. Maar omdat er een pietsje groentebouillon nodig was, heb ik meer bouillon gemaakt en daar rijst in gekookt.
Schil de stengelsla – hoe? Zie hier! Snijd ze in dunne plakken. Met een dunschiller of mandoline. Het moeten werkelijk dunne plakken zijn, 1 mm maximaal, maar niet zo transparant als bij de salade.
Van de shiitakes de steeltjes verwijderen en snijd vervolgens de hoeden in dunne plakken.
Doe de arachideolie in de wok of kasserol (grote gietijzeren pan) op hoog vuur. Als de olie heet begint te worden, maar nog niet dampt, de plakken stengelsla en shiitakes erin doen.
Wok tot je denkt dat het gaar is. Nu zal stengelsla niet snel zacht worden en dat willen we ook niet.
Schep de shiitakes en stengelsla eruit. Giet de bouillon in de wok, voeg wat zout toe en een scheut wijn. Breng aan de kook.
Doe de shiitakes en stengelslarepen terug in de wok en roerbak nog een paar minuten. Dien op.
Volgens het recept op een groentenschaal. Voor ons met de rijst, die we parallel aan deze bereiding hebben gekookt.
1) Het recept spreekt van vegetable oil. We kiezen voor arachideolie omdat deze goed heet kan worden. Vaak zegt de Chinese keuken: de olie verhitten tot ze begint te walmen. Olijfolie is dan ongeschikt – sterker nog: het schijnt dan kankerverwekkend te zijn.
2) MSG is monosodium glutamate is E621 is ve-tsin is smaakversterker met niet zo fijne eigenschappen. Dus gewoon niet eten. En zonder was het ook heel erg lekker.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.