Stengelsla met shiitakes

bron: chinese vegetarian recipes
250 gr stengelsla (aspergesla,celtuce); 150 gr (of meer) shiitakes; wat zout; wat droge witte wijn; scheutje arachideolie; 50 cc groentebouillon; rijst (optioneel); 3 gr msg (dat doen we dus niet, hè! Zie opmerking 2.)

Stengelsla met shiitakes - detail.jpg

Dit is eigenlijk een groenteschotel. Maar omdat er een pietsje groentebouillon nodig was, heb ik meer bouillon gemaakt en daarin rijst gekookt.

Schil de stengelsla – hoe? Zie hier! Snijd ze in dunne plakken. Met een dunschiller ofmandoline. Het moeten werkelijk dunne plakken zijn, 1 mm maximaal, maar niet zo transparant als bij de salade.

Van de shiitakes verwijdert u de steeltjes en snijdt vervolgens de hoeden in dunne plakken.   

Stengelsla met shiitakes.jpg

Doe de arachideolie in de wok of kasserol (grote gietijzeren pan) op hoog vuur. Als de olie heet begint te worden, maar nog niet dampt, de plakken stengelsla en shiitakes erin doen. Wok tot u denkt dat het gaar is. Nu zal stengelsla niet snel zacht worden en dat willen we ook niet.

Schep de shiitakes en stengelsla eruit. Giet de bouillon in de wok, voeg wat zout toe en een scheut wijn. Breng aan de kook. Doe de shiitakes en stengelslarepen terug in de wok en roerbak nog een paar minuten.
Dien op.
Volgens het recept op een groentenschaal. Voor ons met de rijst, die we parallel hebben gekookt.

4 juli 2010

Een dag met twee fraaie stengelsla-recepten. Toppers. Deze en de salade.

OPMERKINGEN
1)   Het recept spreekt van vegetable oil. We kiezen voor arachideolie omdat deze goed heet kan worden. Vaak zegt de Chinese keuken: de olie verhitten tot ze begint te walmen. Olijfolie is dan ongeschikt – sterker nog: het schijnt dan kankerverwekkend te zijn.
2)   MSG is monosodium glutamate is E621 is ve-tsin is smaakversterker met niet zo fijne eigenschappen. Dus gewoon niet eten. Punt. En zonder was het ook heel erg lekker.

Plaats een reactie