Tamme kastanjes pellen is niet moeilijk. Even inkruisen en een paar minuten in kokend water. Leuker of lastiger kunnen we het niet maken.
Breng een pannetje water aan de kook.
Kruis de tamme kastanjes met een keukenmesje in. Bovenop is het makkelijkste. Verder maakt het weinig uit.
Doe een deel van de ingekruiste tamme kastanjes in het kokende water. Stuk of tien in een steelpan.
Te veel tegelijk kan het water van de kook brengen en dan is er weer een timing probleem. In een grote, ruime pan kokend water kunt u er dus meer tegelijk in doen.
Minimaal twee minuten, maar zeker niet meer dan drie minuten laten koken. En dan met een schuimspaan uit het water overhevelen op een bord of plank.
Als je ze langer laat koken worden de noten al te zacht en dan brokkelt het sneller af tijdens het pellen.
Iets langer dan twee minuten maakt het makkelijker de onderjurk – het fluwelige velletje – van de kastanje af te halen. Dat is overigens helemaal niet noodzakelijk. Maar als u om esthetische redenen naakte kastanjes wenst wel.
Even laten afkoelen. Terwijl u de volgende hoeveelheid alweer in het pannetje heeft, kunt u met deze beginnen te pellen. Het kruising staat mooi open.
Nu is de tamme kastanje goed als noot te eten. Voor andere gerechten en bewerkingen (o.a. jam) is hierna soms een kooktijd van drie kwartier of langer nodig.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.