Tamme kastanjes pellen

U kunt tamme kastanjes gewoon met de hand pellen. Dat kost wat moeite, maar als u er een of twee wilt opeten, is het goed te doen. Anders:

1

Breng een pannetje water aan de kook

 

kastanjes.jpg

2

Kruis de tamme kastanjes met een keukenmesje in. Bovenop is het makkelijkste. Verder maakt het weinig uit.

3

Doe een deel van de ingekruiste tamme kastanjes in het kokende water. Stuk of tien in een steelpan.

Te veel tegelijk kan het water van de kook brengen en dan is er weer een timing probleem. In een grote, ruime pan kokend water kunt u er dus meer tegelijk in doen.

4

Minimaal twee minuten,  maar zeker niet meer dan drie minuten laten koken. En dan met een schuimspaan uit het water overhevelen op een bord of plank.

Als u ze langer laat koken worden de noten al te zacht en dan brokkelt het sneller af tijdens het pellen.
Iets langer dan twee minuten maakt het makkelijker de onderjurk – het fluwelige velletje – van de kastanje af te halen. Dat is overigens helemaal niet noodzakelijk. Maar als u om esthetische redenen naakte kastanjes wenst wel.

 

Tamme kastanjes pellen - open.jpg

5

Even laten afkoelen. Terwijl u de volgende hoeveelheid alweer in het pannetje heeft, kunt u met deze beginnen te pellen. Het kruising staat mooi open.

 

Tamme kastanjes pellen - open getrokken.jpg

 

Nu is de tamme kastanje goed als noot te eten. Voor andere gerechten en bewerkingen (o.a. jam) is hierna soms een kooktijd van drie kwartier of langer nodig.

 

Tamme kastanjes pellen - schaal gepeld.jpg

3 gedachten over “Tamme kastanjes pellen”

 1. Kastanjes rapen. In een emmer water wassen en alles wat drijft weggooien. Laat ze minimaal een dag onder water staan. Liefst buiten. Af en toe omroeren. Als je de kastanjes vers wilt eten kun je ze na het pellen nog een tijdje in het water laten staan, je zult zien dat het vliesje dan gemakkelijk weg te halen is.
  De geweekte kastanjes in de diepvries leggen tot gebruik.
  Pellen doe je zo:
  Doe de bevroren kastanjes in een pan en giet er kokend water op, omroeren, deksel op de pan en even wachten (het water koelt snel af). Afgieten en weer kokend water er op. Nu komt er een mesje aan te pas. Pel de kastanjes als het water nog goed warm is. Het vliesje gaat er heel goed af zonder te peuteren. Op deze manier kun je wel 60 kastanjes per keer verwerken. Nu kun je aan de slag om er iets lekkers van te maken wat je ook weer in de diepvries zou kunnen bewaren zoals soep en en puree.
  Oudere kastanjes kun je weer vers maken door ze vierdagen of nog langer in water te weken. Wel geregeld roeren en het water verversen.

  Beantwoorden
 2. Ben nog steeds bezig met dingen uitproberen en heb gemerkt dat kastanjes die 5 dagen of nog langer in water geweekt zijn,heel gemakkelijk te pellen zijn.
  Het bittere vliesje moet er nu nog af dus laat je ze weer een tijdje in schoon water staan en je zult zien dat het met enig peuterwerk een heerlijk verse kastanje is die je zo kunt eten.
  Geniet er van.
  Toos.

  Beantwoorden
  • een ander alternatief is, de kastanjes te laten koken in de magnetron. Dit gaat heel snel! 5s per kastanje voor een vermogen van 750W. Even de kastanje inkerven en in een afgesloten bakje zetten. Doe ook niet te veel kastanjes tegelijk want het is het makkelijkste als ze warm zijn. Ik doe ongevoor 5 tot 10 kastanjes tegelijk. Doe je het langer dan is de kastanje gekookt. Let op de kastanje komt al naar 5s kokend heet uit de magnetron.

   Marcel

   Beantwoorden

Plaats een reactie