Een klassieker die niet mag ontbreken: Veel blad van boerenkool en aardappelen, een uitje en wat kruiderij vormen de basis voor deze boerenkoolstamppot.
Trek de koolbladeren van de dikke nerven. Was de boerenkool goed. (Drie keer, want er blijft heel wat “herfstvuil” tussen de gekroesde bladeren steken.)
Doe de boerenkool in een grote pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven.
Vul de pan met water, tot alles net (niet) onderstaat. Breng het aan de kook en laat het ca. 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Afgieten – deel van het kookvocht opvangen.
Stampen. Koriander, mosterd en klont boter toevoegen. Een scheut azijn erbij. Met het kookvocht tot een acceptabele substantie maken.
Serveren.
1. Dit is gewoon de basisstamppot. Bij ons in huis wordt deze gegeten met zilveruitjes en nog eens forse likken mosterd. En soms ‘draadjesvlees’ in plaats van worst.
2. Wat is ‘veel boerenkool’? 300 gram groenten en fruit per dag per persoon is de norm. Hoe meer hoe beter; de stamppot wordt alleen maar groener. Richtlijn: 150 gr p.p. schoongemaakte en gesneden boerenkool, als je het inm de winkel koopt. (Niet doen, dit is maaiboerenkool, heel anders dan de echte uit de tuin waar de vorst eerst over moet.)
Zelf oogsten: 400 gr p.p. (het schoonmaken enz. leidt tot verlies).
3. Omgekeerd: aardappelen net onder water, boerenkool erop en dan koken tot de aardappelen gaar zijn. Dit kan iets langer zijn dan de aangegeven 20 minuten.
4. Variatie: pompoen i.p.v. aardappel; rijst meekoken; wortelpeterselie of knolselderij erin.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.