Vogelaars (nooit) uitgevogeld

Debby Doodeman onderzocht de vogelaar en bundelde haar bevindingen in een vermakelijk boek. Verhalen, statistieken, afbeeldingen, beslissingsdiagrammen enzovoorts geven “antropologisch” inzicht in deze bevolkingsgroep.

Dit boek gaat niet over vogels maar over vogelaars. Schrijfster en vogelaar Debby Doodeman vroeg ruim duizend vogelaars het (camouflagekleurige) hemd van het lijf. Met de antwoorden bedreef ze statistiek, niet wetenschappelijk verantwoord volgens eigen zeggen, maar toch met deskundige hulp van een vogelaar die in zijn vrije tijd bij het CBS werkt. Daar komen grappige en lezenswaardige analyses uit. Het boek is aangekleed met leuke foto’s, plaatjes en tekstjes, en behoorlijk veel persoonsprofielen.Het heeft niet heel veel om het lijf, maar leuk is het wel, vooral voor vogelaars 🙂

Ik ben, zoals al wel eerder heb vermeld, opgegroeid als vogelaar. Nauwelijks tegen wil en dank – ik vond het eigenlijk altijd leuk, zelfs als puber. En al ben ik niet fanatiek praktiserend, de verrekijker gaat altijd mee op vakantie. Volgens de schatting van Debby Doodeman ben ik één van ongeveer 75.000 vogelaars in Nederland. Een behoorlijk aantal daarvan geeft acte de présence in het boek. Waaronder ook bekenden, zoals Camilla Dreef uit het TV-programma BinnensteBuiten. Maar ook vogelonderzoekers, mensen die bij Vogelbescherming werken, vogeltellers, verre vogelreizigers, twitchers – Huh? Wat dat zijn? Lees het boek! -, vogelkunstenaars, vogelgeluidenopnemers, en natuurlijk gewoon tuin- en balkonvogelaars.

Je kunt erdoorheen bladeren. Dan kom je allerlei vrij korte, informatieve tekstjes tegen. En soms ineens iets hilarisch. Zoals dat mannen bij voorkeur in hun eentje gaan vogelen en vrouwen het liefst met hun partner. Oei! Of dat 28% van de vogelaars een korte dan wel volle baard heeft, tegen 9% van de bevolking in het algemeen. Gecombineerd met het feit dat ongeveer driekwart van de vogelaars man is, dat ze relatief oud zijn, en dat de mannen en dan vooral de oude bebaarde mannen actievere vogelaars zijn, zorgt dat ervoor dat het lijkt of alle vogelaars baarden hebben. Dus dat is ook weer opgehelderd.

Het is gewoon een erg leuk boek. De bevlogen (….) vogelaars onder ons moeten dit eigenlijk wel hebben. Want het is een spiegel van groep, interessant, boeiend, opmerkelijk en soms een lachspiegel. En eerlijk is eerlijk, de niet-vogelaars bij ons vinden het ook leuk!

TitelVogelaars (nooit) uitgevogeld
VanDebby Doodeman
UitgeverKNNV UItgeverij
ISBN978 90 5011 6749
Verschenenmaart 2022
Prijs€ 20,00 (introductieprijs tot 30 april 2022, daarna € 22,50)
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Het is dus geen boek dat zich voor een uitgebreide recensie leent. Het is een bonte verzameling van wetenswaardigheden, rariteiten en opmerkelijke mensen, zoals bijvoorbeeld Jochem Kühnen. Dus hieronder wat willekeurige pagina’s cq uitsneden.

Plaats een reactie