Besluitvorming nieuwe EU-zaadwet is thriller

De zaadwet heet officieel “verordening inzake teeltmateriaal van gewassen” en deze vervangt tien bestaande richtlijnen. Juli 2023 stuurde de Europese Commissie het voorstel aan het parlement. Daar staat een aantal bizarre voorstellen in. Nu wordt er in commissies over gesproken, medio april staat de finale behandeling in het Europees Parlement op de agenda. Spannend!

Prachtige bomen

Bomen is een overweldigend mooi boek over….. bomen. Het is bijzonder rijk geïllustreerd en bekijkt de bomen vanuit heel veel gezichtspunten. ‘Van wortel tot blad’ luidt de ondertitel. Er is meer dan dat, namelijk ook symbiose met andere gewassen en dieren, waaronder wij, de mens.

Over het gebruik van planten door de mens

In Science van 19 januari 2024 stond het artikel ‘The global distribution of plants used by humans’. Het gebruik van planten over de hele wereld. Zonder planten geen mensen, zou je kunnen zeggen. Nu is eindelijk wetenschappelijk bewezen dat in gebieden waar de diversiteit van planten het grootst is, ook het meest van planten gebruik wordt gemaakt. Iets dat je op je klompen kunt aanvoelen.

Recht voor natuur

Vaak lukt het niet om de natuur in onze maatschappelijke processen een stem te geven. Van de hand van Fred Kistenkas, gepokt en gemazeld rechtskundige, verscheen een razend interessant boekje over daar waar het recht wringt met beleid en plannen. Het is een bundeling van zijn columns die stuk voor stuk helder en intrigerend zijn geschreven.

Flora Batava is er

Flora Batava is een hedendaagse samenvatting en bewerking van de eerste Nederlandse flora, die in 461 afleveringen van 1800 tot 1934 werd uitgegeven. Begin mei organiseerde men, vooruitlopend op de verschijning, op diverse locaties in Nederland informatieve bijeenkomsten. Een maand later kwam het uit.

Op de huid van de heide

Fijne observaties jaarrond in een gebied van heide, beekdal en bos in Brabant. De schrijver gaat er zo’n beetje wekelijks op de fiets gaat naartoe. Een boek voor iedereen vol liefde voor de natuur dicht bij huis. En zeker als je in de buurt van bos, heide of van de Regte Heide woont.

Aard van het beestje

In charmante korte pennenstreken schetst Caspar Janssen het dieren en diertjes in hun omgeving, en de mensen eromheen. Met prachtige illustraties. ‘Aard van het beestje’ is een buindel van honderd verhalen die eerder in de Volkskrant waren verschenen.

Uitgestorven

Uitgestorven is een dik en welhaast monumentaal werk over planten uit de hele wereld die niet meer bestaan. Gemaakt door twee zeer deskundige botanici (een Nederlander en een Belg). Een prachtige uitgave die ergens het midden houdt tussen plantengids, reisgids en detective.