Wij waren op de BIObeurs 2024

Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.

Gek op groenten!

Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.

Inmaken en fermenteren

In de reeks bijbels van Carrera Culinair verscheen onlangs de Inmaak- en Fermenteerbijbel. Een bijzonder praktisch boek om voedsel te bewaren, in te maken, smaakvoller en zelfs gezonder te maken. Onze (voor-)ouders deden het al eeuwen, nee, duizenden jaren.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Hoerendrekjes & Bitterballen

Hoerendrekjes & Bitterballen is de welluidende titel van een nieuw boekje van Manon Henzen. Het gaat over snacken en snacks door de eeuwen heen. Er zijn ‘vergeten snacks’ en blijvers. Zo blijken kroketten, frikandellen en bitterballen al eeuwen oud en vroeger een exquise culinaire delicatesse.

CC Lmbuga (Luis Miguel Bugallo Sánchez)

Lokale walnotenteelt

Wij hebben een serie walnootrecepten op de website geplaatst. Wij doen namelijk mee in het project Gelderse Korte Notenketen (KNK) dat de lokale teelt en het gebruik van walnoten een duw in de rug moet geven. Zo kunnen we van dierlijke eiwitten en vetten naar plantaardige omschakelen.