Een hele dag over noten
Op 5 oktober 2024 was er bij De Tuinen van MergenMetz een themadag over noten. Want een notenboom plant je niet zomaar, je wilt graag een gezonde boom die veel noten geeft. En daarover ging het deze dag.
Op 5 oktober 2024 was er bij De Tuinen van MergenMetz een themadag over noten. Want een notenboom plant je niet zomaar, je wilt graag een gezonde boom die veel noten geeft. En daarover ging het deze dag.
Voor iedereen die overweegt een of meer notenbomen te planten: op zaterdag 5 oktober 2024 organiseert Stichting De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth, een dag over kleinschalige, al dan niet particuliere, notenteelt. Er wordt door deskundigen heldere, goede voorlichting gegeven over soorten bomen, de gezondheid ervan en wat er allemaal met noten kan worden gedaan. Dat zijn belangrijke factoren voor een fraaie oogst.
Van Joël Broekaert verscheen in 2023 Proefles, een indrukwekkend boek over hoe wij smaken beleven en hoe we goed kunnen proeven, als we weten waarom het gaat. Dat zijn vooral, maar niet alleen de aroma’s. Broekaert schrijft lekker en weet ingewikkelde materie op zijn eigen wijze kraakhelder te beschrijven En dat maakt het een heel fijn boek.
In 2007 bracht Bouillon! Uitgeverij het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ uit, waarin de E-nummers worden verklaard. Recent verscheen ‘Gif in uw voeding’ over E-nummers en hun bijwerkingen. Twee verschillende boeken die over hetzelfde gaan.
Betekent Nederland op culinair gebied iets? Hebben we een Nederlandse keuken? Jazeker! Op 2 juli 2024 organiseerde Dutch Cuisine voor de tweede keer De Dag van de Nederlandse Keuken. Want we hebben wel degelijk mooie nationale gerechten, maar we zijn te bescheiden om het te zien en te erkennen. Daar komt verandering in.
De Ark van de Smaak is een symbolisch schip waarop allerlei voedselproducten meevaren die we graag willen behouden, die we willen beschermen tegen de zondvloed van de voedselindustrie en soms bizarre wet- en regelgeving. Het aandeel Nederlandse groenten in de Ark is nog vrij gering, terwijl de zaadhandel steeds meer hybriden op de markt brengt.
Culinair historicus Christianne Muusers heeft een leuk, boeiend en informatief boek(je) samengesteld over de geschiedenis van vegetarisme. Het heet Vega Historisch. Naast achtergrondverhalen staan er een aantal historische recepten in, die vandaag nog steeds het water in de mond doen lopen.
Amateurkoks zijn, als het gaat om het tonen van de gerechten op borden, vaak goedwillende prutsers. “Dat kan beter!” moet de auteur Jan Boeren hebben gedacht en hij schreef Bordopmaak in zeven lessen’. Prachtige foto’s die al het halve verhaal zijn voor een mooi opgemaakt bord.
Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.
Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.
We associëren ansjovis met de mediterrane keuken. Maar ooit was het in Nederland een veel gevangen vis. Nu komt het in potjes en blikjes van elders. Petra Possel ging op zoek en volgde langs de kusten van Europa het spoor van deze bijzondere vis.
In de reeks bijbels van Carrera Culinair verscheen onlangs de Inmaak- en Fermenteerbijbel. Een bijzonder praktisch boek om voedsel te bewaren, in te maken, smaakvoller en zelfs gezonder te maken. Onze (voor-)ouders deden het al eeuwen, nee, duizenden jaren.