Er was eens een wasbeer

Nee, dit is geen sprookje. Maar het gaat over eetbaars dan wat je niet in de winkel kunt vinden. In dit boek laat Joël Broekaert ons kennismaken met ongebruikelijke dieren en planten, die goed eetbaar zijn en bovendien invasieve exoten. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Dus eet eens een waterkonijn of een wasbeer.

Themadag over noten

Voor iedereen die overweegt een of meer notenbomen te planten: op zaterdag 5 oktober 2024 organiseert Stichting De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth, een dag over kleinschalige, al dan niet particuliere, notenteelt. Er wordt door deskundigen heldere, goede voorlichting gegeven over soorten bomen, de gezondheid ervan en wat er allemaal met noten kan worden gedaan. Dat zijn belangrijke factoren voor een fraaie oogst.

Proefles

Van Joël Broekaert verscheen in 2023 Proefles, een indrukwekkend boek over hoe wij smaken beleven en hoe we goed kunnen proeven, als we weten waarom het gaat. Dat zijn vooral, maar niet alleen de aroma’s. Broekaert schrijft lekker en weet ingewikkelde materie op zijn eigen wijze kraakhelder te beschrijven En dat maakt het een heel fijn boek.

De Dag van de Nederlandse Keuken

Betekent Nederland op culinair gebied iets? Hebben we een Nederlandse keuken? Jazeker! Op 2 juli 2024 organiseerde Dutch Cuisine voor de tweede keer De Dag van de Nederlandse Keuken. Want we hebben wel degelijk mooie nationale gerechten, maar we zijn te bescheiden om het te zien en te erkennen. Daar komt verandering in.

Oproep: Meer groenten in de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een symbolisch schip waarop allerlei voedselproducten meevaren die we graag willen behouden, die we willen beschermen tegen de zondvloed van de voedselindustrie en soms bizarre wet- en regelgeving. Het aandeel Nederlandse groenten in de Ark is nog vrij gering, terwijl de zaadhandel steeds meer hybriden op de markt brengt.

De geschiedenis van vegetarisme

Culinair historicus Christianne Muusers heeft een leuk, boeiend en informatief boek(je) samengesteld over de geschiedenis van vegetarisme. Het heet Vega Historisch. Naast achtergrondverhalen staan er een aantal historische recepten in, die vandaag nog steeds het water in de mond doen lopen.

Wij waren op de BIObeurs 2024

Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.

Gek op groenten!

Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.