Recensies

Hoera! Alweer Humboldt!

14 september 2019 was de 250ste geboortedag van Alexander von Humboldt. De man die de natuur uitvond is wereldberoemd, maar niet in Nederland. Drie jaar geleden verscheen De Uitvinder van de Natuur, een prachtige biografie, en onlangs verscheen het rijkelijk geïllustreerde De Avonturen van Alexander von Humboldt, dat focust op zijn vijfjarige expeditie in Zuid-Amerika.

De bouillons van Jean Beddington

Bouillon heet het boek dat onlangs van de hand van Jean Beddington verscheen. Een goede bouillon is niet moeilijk om te maken, als je eenmaal weet hoe. Maar het lijkt een vergeten bezigheid. Echte bouillon vormt namelijk de basis voor heel veel mooie gerechten. Dit boek bevat een twintigtal recepten voor basisbouillons en sauzen en meer dan honderd gerechten waarin ze worden toegepast. Super!

Worstbijbel

Acht jaar geleden verscheen van de hand van dezelfde auteurs het boek Over Worst. De Worstbijbel kent dezelfde uitgangspunten, deels dezelfde tekst, maar is veel uitgebreider en vooral duidelijker. Dat komt met name door het veelvuldig gebruik van foto’s. Het is, de nog immer aanwezige onderbroekenlol ten spijt, een fraai boek dat we iedere worstmaker van harte aanraden.

Veldgids mieren

Mieren zijn er elke dag en overal. Maar hoeveel soortenzijn er eigenlijk? En hoe leven ze? Hoe komen ze aan voedsel? Zijn ze nuttig of zijn ze schadelijk? Eigenlijk weten we maar heel weinig van die dieren die we over het algemeen als hinderlijk beschouwen. Deze fraaie onlangs verschenen veldgids maakt je veel wijzer.

Brits Bakboek

Regula Ysewijn maakt waanzinnig fraaie kookboeken. Niet alleen voor wat betreft de recepten en historische achtergronden, maar ook de geweldige foto’s maken het een zeer waardevol kookboek. Dit is een Brits bakboek, met recepten uit het land van de pies, scones, buns en cakes. Zoet en hartig.

Tot in de hemel

Tot in de hemel is een lijvige roman dat blijft boeien en veel lagen kent. Het is opgebouwd in vier delen, die lang niet allemaal even dik zijn. De schrijfstijl is over het algemeen vlot en soms met tongue-in-cheek humor. In essentie gaat om de onwetendheid van de mens, het belang van de natuur, de oeroude bossen, kortom, het eco-systeem en het voortbestaan van de mensheid. Powers beschrijft het wel en wee van een aantal personen, die op het eerste gezicht totaal verschillend van aard zijn. Maar één ding bindt hen.

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.