Recensies

Veldgids mieren

Mieren zijn er elke dag en overal. Maar hoeveel soortenzijn er eigenlijk? En hoe leven ze? Hoe komen ze aan voedsel? Zijn ze nuttig of zijn ze schadelijk? Eigenlijk weten we maar heel weinig van die dieren die we over het algemeen als hinderlijk beschouwen. Deze fraaie onlangs verschenen veldgids maakt je veel wijzer.

Brits Bakboek

Regula Ysewijn maakt waanzinnig fraaie kookboeken. Niet alleen voor wat betreft de recepten en historische achtergronden, maar ook de geweldige foto’s maken het een zeer waardevol kookboek. Dit is een Brits bakboek, met recepten uit het land van de pies, scones, buns en cakes. Zoet en hartig.

Tot in de hemel

Tot in de hemel is een lijvige roman dat blijft boeien en veel lagen kent. Het is opgebouwd in vier delen, die lang niet allemaal even dik zijn. De schrijfstijl is over het algemeen vlot en soms met tongue-in-cheek humor. In essentie gaat om de onwetendheid van de mens, het belang van de natuur, de oeroude bossen, kortom, het eco-systeem en het voortbestaan van de mensheid. Powers beschrijft het wel en wee van een aantal personen, die op het eerste gezicht totaal verschillend van aard zijn. Maar één ding bindt hen.

Hotel Achtertuin

Voor opa’s, oma’s, vaders en moeders. Oh nee: voor kinderen van drie tot pakweg zes jaar oud. Bij KNNV Uitgeverij verscheen een bijzonder boek om het kleine grut op leuke manier kennis te laten maken met alles wat groeit en bloeit, zoemt en kruipt.

Koken in de Tweede Wereldoorlog

Zeer onlangs is onder de titel ‘Koken in oorlogstijd’ een alleraardigst boekje van de hand van Manon Henzen verschenen. Het bevat gerechten en recepten uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin een beroep werd gedaan op de creativiteit, iets wat we vandaag de dag ook terugvinden, als het bijvoorbeeld gaat om vleesloos eten.

Dodelijke planten

We weten dat planten sommige dodelijk kunnen zijn, maar zelden waarom. Dit uiterst verzorgde boek maakt duidelijk op welke wijze en waaraan de mens (of het dier) uiteindelijk het loodje kan leggen. En dat maakt het ook een boeiend boek. Uniek in haar soort.

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.