Uitgestorven

Uitgestorven is een dik en welhaast monumentaal werk over planten uit de hele wereld die niet meer bestaan. Gemaakt door twee zeer deskundige botanici (een Nederlander en een Belg). Een prachtige uitgave die ergens het midden houdt tussen plantengids, reisgids en detective.

Waarom vissen niet bestaan

‘Waarom vissen niet bestaan’ is een aangrijpend boek met versmolten biografieën van de grote Amerikaanse wetenschapper David Starr Jordan en auteur Lulu Miller, die beiden worden geconfronteerd met Chaos. En aan het einde van het boek is Jordan van zijn voetstuk gevallen en weet je waarom vissen niet bestaan.

Dan staat het gras als liefde

Een compact boek dat zeer rijk is aan ideeën, kennis, feiten – alles eigenlijk. Geeft Sander Turnhout hiermee een antwoord op de ecomodernisten? In elk geval een heldere stem en een waardevolle toevoeging aan het debat. Bij mij raakt het een snaar. Lees het.

Bomen beter begrijpen

Over hoe je bomen de juiste zorg geeft, doen allerlei wijsheden, tips en trucs de ronde. Wim Peeters legt op vriendelijke wijze en in heldere taal uit hoe bomen functioneren en wat je dus het beste wel of niet kunt doen. Zo ga je bomen beter begrijpen.

Hoerendrekjes & Bitterballen

Hoerendrekjes & Bitterballen is de welluidende titel van een nieuw boekje van Manon Henzen. Het gaat over snacken en snacks door de eeuwen heen. Er zijn ‘vergeten snacks’ en blijvers. Zo blijken kroketten, frikandellen en bitterballen al eeuwen oud en vroeger een exquise culinaire delicatesse.

Manifest over de rechten van dieren

De mens mag zich dan wel verheven voelen boven de dieren, maar wat geeft ons het recht om respectloos met ze om te gaan. Ook dieren hebben recht op een waardig bestaan. Dit boek van Marjolein de Rooij is een bijzonder manifest dat pleit voor een vakbond voor dieren. En, zeg nu zelf, waarom niet?

Vakantieboeken nodig?

Vakantie is wandelen, sporten, zwemmen, luieren, lekker eten en….. fijne boeken lezen. Vakantieboeken, ze bestaan echt. En we zijn zo vrij een paar tips te geven voor wie nog een fijn (lees)boek wil meenemen.

Ontwerp je eigen voedselbos

Zelf verklaard maximum-impact-man Louis De Jaeger bracht een boek uit over hoe je een voedselbos zou moeten ontwerpen, hoe te beginnen en waar je rekening mee moet houden, Het is behoorlijk volledig en De Jaeger straalt van optimisme en enthousiasmeert.

De Zure Stad

Eind 2022 verscheen De Zure Stad, een biografie van de augurk en andere tafelzuren. Het behandelt de allervroegste geschiedenis van de augurk en focust zich daarna op Amsterdam dat tussen 1800 en 1940 een heuse zure bloeitijd kende.

Droogteplanten

Droogteplanten is een (tuin)plantengids met meer dan 450 planten die goed bestand zijn tegen droogte. Gebruik dit boek als keuzehulp bij het aanplanten van je tuin en bespaar water. Een aanrader in tijden van klimaatverandering.