Schitterende schaduwplanten

Schitteren in de schaduw is een nieuw boek van Cor van Gelderen en Wouter van der Tol. Het beschrijft de mooiste (schitterende) schaduwplanten en is daarmee een uitkomst voor allen die worstelen met dat stukje tuin waar de zon niet schijnt.

Succesvol tomaten kweken

Dat Angelo iets met tomaten heeft, wisten we al. In 2016 verscheen zijn boek ‘Pomodori – mijn liefde voor tomaten en lekker eten’ bij KNNV Uitgeverij. Nu ‘Tomaat – zelfgekweekt smaakt beter’ bij Sterck & De Vreese. De inhoud is grotendeels hetzelfde, bewerkt en geactualiseerd. Gelukkig was de tomaat was acht jaar geleden ook al tomaat. Dit is en blijft daarom een goed boek over tomaten kweken.

Nieuwe inwoner: Welsumer Haan Martinus

In onze Tuinen wonen ook enkele zeldzame rassen dieren, zoals Bonte Bentheimer landvarkens, waar wij regelmatig over berichten. Iets meer onder de radar opereren onze kippen. Echter, ook die zijn van een bijzonder oud Nederlands ras: de Welsumer. Sinds enkele dagen is er een nieuwe, jonge haan: Welsumer Haan Martinus.

Wat zaaien we in februari 2024

Ooit, lang geleden, was februari de koudste wintermaand met pakken sneeuw. Dat hebben we in januari achter ons gelaten. Nu de sneeuw weg is, de bodem weer ontdooid, kunnen we langzaamaan toegeven aan onze tuinkriebels en al wat zaaien.

Over het gebruik van planten door de mens

In Science van 19 januari 2024 stond het artikel ‘The global distribution of plants used by humans’. Het gebruik van planten over de hele wereld. Zonder planten geen mensen, zou je kunnen zeggen. Nu is eindelijk wetenschappelijk bewezen dat in gebieden waar de diversiteit van planten het grootst is, ook het meest van planten gebruik wordt gemaakt. Iets dat je op je klompen kunt aanvoelen.

Wij waren op de BIObeurs 2024

Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.

Ons programma voor 2024

Voor het nieuwe jaar 2024 werken we bij De Tuinen van MergenMetz aan mooi programma. Nog niet alle punten staan op de i. Maar we lichten hier al het een en ander toe, concrete plannen en ideeën. Niet alles is in beton gegoten en het jaar duurt 366 dagen.

2024 is het jaar van

2023 begon op zondag en eindigt op zondag. 2024 is een schrikkeljaar, dus februari duurt een dagje langer en het jaar eindigt daarom op dinsdag. We zien dat covid eind 2023 weer alom heerst. De laatste lockdown was januari 2022. Twee jaar later beschouwen we het als een griep: vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren en geen mondmaskers. Momenteel strijden diverse covid-varianten om de “gunsten” van de mens. Wellicht verklaart dat waarom de een klappertandend met koorts in bed ligt en de ander hooguit de verschijnselen van een goede verkoudheid heeft.
En daar staan we dan, op de drempel van het nieuwe jaar.

Januari 2024 in de moestuin

Wordt dit de warmste winter in eeuwen? Eind 2023 was het de twee na warmste Kerst ooit. De voorspellingen voor januari zijn ongewis, (na) de tweede week in januari kan het kouder worden. Maar de tuinier? Heel langzaam kan het beginnen in de moestuin.

De bacterie en het brein

‘De Bacterie en het Brein’ is een zeer leesbaar boek van hoogleraar psychiatrie, Iris Sommer. Zij is een inspirerende vrouw die ook een beetje een media-persoonlijkheid is geworden. Dit boek gaat over de invloed van je darmen op je hersenen. Die is groot, maar hoe groot precies, dat weten we nog niet.