Hex. Dat andere tuinevenement.

De Tuindagen van Hex is niet zomaar een tuinevenement. Het is een warm bad voor de tuin- en plantenliefhebber. Hoewel het, zeker op zaterdag 1 juni voor ons, standhouder, bibberen was in het kille, druilerige weer. Desalniettemin kwamen de bezoekers in grote getale. Want de ware tuinliefhebber kan wel tegen een spatje.

Juni 2024 in de tuin

Op 1 juni begint de meteorologische zomer. De veertiendaagse weersvoorspelling zegt: groeizaam weer, temperatuur achttien tot twintig tot vijfentwintig graden, druppeltje regen, zonnetje. Groeizaam lenteweer. Dat mag ook wel, door de relatief koude en natte mei, is er vertraging ontstaan.

Waarom groeit een wortel naar beneden?

Hoe je ook een zaadje in de grond legt, de wortel groeit naar beneden. Dit is een fenomeen dat wetenschappers al eeuwen bezighoudt. Onlangs is er een ontdekking gedaan die het weer ietsje duidelijker maakt. Maar er blijven genoeg vragen over.

De Zoutwegen van de kabeljauw

Zoutwegen is de titel van het boek dat John Goodlad schreef over de geschiedenis van de kabeljauwvisserij op de Shetland Eilanden. Het is een boeiende en soms ook aangrijpende vertelling, die duidelijk maakt dat ook daar de vis duur werd betaald.

De geschiedenis van vegetarisme

Culinair historicus Christianne Muusers heeft een leuk, boeiend en informatief boek(je) samengesteld over de geschiedenis van vegetarisme. Het heet Vega Historisch. Naast achtergrondverhalen staan er een aantal historische recepten in, die vandaag nog steeds het water in de mond doen lopen.

Ontwerp je eigen voedselbostuin

Een aardig boek van de Vlaamse schrijfster Evelyn de Bruecker. Wij kenden haar nog niet, maar dat is nu veranderd. Ze schrijft vlot, volledig en pragmatisch over eetbare planten in je tuin. Ook voor kleine tuinen en balkon, staat er nog op de kaft. En klimaatrobuust en biodivers. Een prima boek voor een prima prijs.

Mei in de moestuin van 2024

Net als in 2023 komt de natuur in de moestuin langzaam op gang. In de laatste dagen van april wordt het eindelijk wat droger en warmer. Groeizaam weer. De veertiendaagse verwachting laat temperaturen voor overdag van 18 tot 20o C zien en met nachten van rond de 10o C. De aarde moet wat opwarmen, maar we wachten niet tot na de IJsheiligen.