Droogteplanten

Droogteplanten is een (tuin)plantengids met meer dan 450 planten die goed bestand zijn tegen droogte. Gebruik dit boek als keuzehulp bij het aanplanten van je tuin en bespaar water. Een aanrader in tijden van klimaatverandering.

Wisseling van de wacht op de Nederlandse forten

Het verdedigingssysteem van Nederland maakte eeuwenlang gebruik van het water: de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Deze zijn in onbruik geraakt en een groot aantal hebben of krijgen een andere bestemming. Een hedendaagse wisseling van de wacht. Dit mooie boek vertelt daarover.

Kaas = NL?

Een vreemde titel voor een ook ietwat vreemd boek, met een diversiteit aan bijdragen over koeien, kaas en het boerenleven vanuit breed cultureel perspectief. Voor wie houdt van kaas, geschiedenis, taalkunde, antropologie.

Flora Batava komt er aan

Binnenkort verschijnt een hedendaagse bewerking van de Flora Batava. Dit gebeuren wordt ingeluid met tentoonstellingen op een aantal locaties in Nederland. Een ervan is de bibliotheek Wageningen UR, Special Collections. Op 17 mei vond de opening plaats en konden gasten oude pagina’s bekijken.

Natuuramnesie

Als we over achteruitgang van biodiversiteit en de stand van bepaalde diersoorten spreken, dan kijken we meestal niet meer dan hooguit honderd jaar terug. Binnen enkele generaties zijn we vergeten hoe het vroeger en daarvoor was. Wij, als mensheid, lijden aan geheugenverlies.

Mei in de moestuin 2023

Het weer is elk jaar weer anders. Was het in 2022 in maart en april aangenaam warm en de IJsheiligen ver weg, dit jaar is het, misschien op 30 april na, een nogal kil voorjaar. De natuur komt maar langzaam op gang.

Tuinlogica

Iris Veltman schreef een ontzettend leuk en verhelderend boek voor elke tuinier die zijn tuin biodiverser wil maken en weerstand aan klimaatverandering wil bieden. Ze weet waar ze het over heeft en schrijft uit eigen ervaring, wat het allemaal heel herkenbaar maakt.

Het grote bladerboek

Dit door twee Amerikaanse botanici geschreven boek was een vondst in de lokale boekhandel. Het is door Aad Jansen met zorg in het Nederlands vertaald. Het gaat over bladeren, maar eigenlijk over bomen. Een selectie van 50 bomen passeert de revue. Bekende, onbekende, grote, kleine, van overal ter wereld. Aanrader voor liefhebbers van bomen. En wie is dat nu niet?

Diersporen van Europa

Dit is een schitterende nieuwe gids, boordevol praktisch gerichte informatie over het herkennen van Europese dieren aan de hand van hun sporen. De hoofdmoot vormt de zoogdiersporen, en de hoofdmoot daarvan is pootafdrukken. Maar er is veel meer: braakballen, poepjes, vraatsporen, holen… Alles zeer toegankelijk en met heldere foto’s en tekeningen.