Oktober in de moestuin in 2023

Het is nog fijn mild weer. Oktober is de maand dat de tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt. Het is de wijnmaand, de druiven worden geplukt, het is de maand van de heerlijke nazomer. Met nog wat klussen.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Uitgestorven

Uitgestorven is een dik en welhaast monumentaal werk over planten uit de hele wereld die niet meer bestaan. Gemaakt door twee zeer deskundige botanici (een Nederlander en een Belg). Een prachtige uitgave die ergens het midden houdt tussen plantengids, reisgids en detective.

Waarom vissen niet bestaan

‘Waarom vissen niet bestaan’ is een aangrijpend boek met versmolten biografieën van de grote Amerikaanse wetenschapper David Starr Jordan en auteur Lulu Miller, die beiden worden geconfronteerd met Chaos. En aan het einde van het boek is Jordan van zijn voetstuk gevallen en weet je waarom vissen niet bestaan.

Moestuin september 2023

Was er zomer dit jaar? Ja, in juni. En toen was er veel regen. De tweede helft van augustus kon het niet meer goedmaken. En op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer.

Dan staat het gras als liefde

Een compact boek dat zeer rijk is aan ideeën, kennis, feiten – alles eigenlijk. Geeft Sander Turnhout hiermee een antwoord op de ecomodernisten? In elk geval een heldere stem en een waardevolle toevoeging aan het debat. Bij mij raakt het een snaar. Lees het.

Bomen beter begrijpen

Over hoe je bomen de juiste zorg geeft, doen allerlei wijsheden, tips en trucs de ronde. Wim Peeters legt op vriendelijke wijze en in heldere taal uit hoe bomen functioneren en wat je dus het beste wel of niet kunt doen. Zo ga je bomen beter begrijpen.

Hoerendrekjes & Bitterballen

Hoerendrekjes & Bitterballen is de welluidende titel van een nieuw boekje van Manon Henzen. Het gaat over snacken en snacks door de eeuwen heen. Er zijn ‘vergeten snacks’ en blijvers. Zo blijken kroketten, frikandellen en bitterballen al eeuwen oud en vroeger een exquise culinaire delicatesse.