Natuuramnesie

Als we over achteruitgang van biodiversiteit en de stand van bepaalde diersoorten spreken, dan kijken we meestal niet meer dan hooguit honderd jaar terug. Binnen enkele generaties zijn we vergeten hoe het vroeger en daarvoor was. Wij, als mensheid, lijden aan geheugenverlies.

Tuinlogica

Iris Veltman schreef een ontzettend leuk en verhelderend boek voor elke tuinier die zijn tuin biodiverser wil maken en weerstand aan klimaatverandering wil bieden. Ze weet waar ze het over heeft en schrijft uit eigen ervaring, wat het allemaal heel herkenbaar maakt.

CC Lmbuga (Luis Miguel Bugallo Sánchez)

Lokale walnotenteelt

Wij hebben een serie walnootrecepten op de website geplaatst. Wij doen namelijk mee in het project Gelderse Korte Notenketen (KNK) dat de lokale teelt en het gebruik van walnoten een duw in de rug moet geven. Zo kunnen we van dierlijke eiwitten en vetten naar plantaardige omschakelen.

We gaan luisteren naar planten!

Planten onder stress, maken geluid dat voor mensen niet hoorbaar is. Maar het kan wel met apparatuur worden waargenomen en sommige dieren horen het ook. Dit biedt geheel nieuwe inzichten voor de landbouw. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 30 maart 2023 in het wetenschappelijke blad Cell is gepubliceerd.

De rode lijster

Fred Wouters, tot 2022 directeur van Vogelbescherming Nederland, vertelt over zijn liefde voor vogels, het beschermen ervan, en zijn ervaringen als directeur. Het is interessant voor beleidsmakers en politici, alleen al door de soms smeuïge inkijkjes in soms zeer langdurige en moeizame onderhandeltrajecten.