Ojee de gasprijs en de winter

Gedeeld leed is half leed, luidt het gezegde. We nemen jullie mee in onze eigen maatregelen om de energierekening in de komende winter te beteugelen. Thermostaat laag, stralingswarmte, korter douchen, kersenpitten en tochtrollen.

Water en droge zomers

De afgelopen jaren waren het lange, hete zomers. Het klimaat verandert en d\aar lijden planten en dieren onder. De tuin sproeien is al een dingetje, maar moeten we daarvoor leidingwater gebruiken, met de consequenties van dien? Vijfduizend jaar geleden wisten ze het al, de mensen die rond de Middellandse Zee leefden. Wat zij deden kunnen wij nu ook toepassen.

Zonnepanelen – zeven vette of magere jaren?

In 2014 wekten we met onze zonnepanelen 1644 kWh op. We hebben nu ongeveer zeven jaar zestien zonnepanelen op ons huis liggen. De totale energieopbrengst had rond de 2.000 kWh per jaar moeten zijn, maar is na zeven jaar 11.104 kWh. Dat komt o.a. omdat aan de oostzijde nogal wat bomen staan. En natuurlijk zonuren.

Een duurzaam huis

We hebben geprobeerd om een duurzaam huis neer te zetten: zonnepanelen, aardwarmte, finoven, waterhergebruik.

Aardwarmte

Een aardwarmte-installatie werkt als uw koelkast. Deze onttrekt warmte aan wat er in ligt en staat die aan de achterkant af. Een aardwarmte-installatie onttrekt warmte aan het grondwater en staat die af aan een groot vat, dat langzaam warmer wordt. Te gebruiken voor vloer- of wandverwarming.