Over ons

De Tuinen van MergenMetz is groen met als rode draad planten en alles dat daarmee samenhangt. Dan hebben we het over moestuin, heilzame planten, een Eetbare Siertuin (een voedselbos, maar lekker kan ook mooi zijn) en verfplanten. Maar er zijn ook varkens [na 8 mei 2024 niet meer] en kippen, die bijvoorbeeld voor mest zorgen.

In De Groene Keuken verzorgen we kookworkshops en stellen de ruimte ook beschikbaar voor vergaderingen en andere gelegenheden. De website is berstensvol informatie en omdat alleen de zon gratis opkomt, verkopen we bijzondere zaden, planten en boeken.

De naam

De Tuinen van MergenMetz ontleent haar naam aan de achternamen van Norbert Mergen en Marijke Metz.

Visie

We geloven niet in het dogma van voortdurend streven naar economische groei; er is meer tussen hemel en aarde. Waarbij we overigens niet doelen op spirituele aspecten, maar wel: Terug naar de Wortels!

Geschiedenis

Het moet 2004 zijn geweest dat Norbert zich inzette voor het Genootschap der Vergeten Groenten en zorgde ervoor dat het tijdschrift Vergeten Groente verscheen. Dat duurde een jaar en toen ging het genootschap ten onder. Vergeten Groenten staat haaks op de verschraling van het aanbod in de supermarkt. Dus dat was het moment om dan maar zelf door te gaan. MergenMetz werd geboren en we schreven over moestuinieren, bijzondere gewassen en vooral: hoe er lekker eten mee te bereiden. Biodiversiteit werd leidraad en meer groene thema’s gingen een rol meespelen.
Het was een hobby, een doorgeslagen hobby. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief groeide gestaag tot rond 6000 ultimo 2020. En we tellen een paar duizend bezoekers per dag.

De tuinen

Een moestuin kreeg in 2012 gezelschap van een voedselbos, die we Eetbare Siertuin noemen. En in het hart ervan een viertal vakken met medicinale kruiden die Herboristentuin heet en onder regie van het Nederlands Herboristengilde valt.
Vrijwilligers helpen bij het onderhoud in de tuinen. Een van hen was – en is nog steeds – Maartje van den Berg. Zij ontwikkelde een deel van de tuin tot verfplantentuin.

Etnobotanie?

Het werd tijd om na pakweg zeventien jaar de feiten onder ogen te zien: de belangstelling voor bijzondere gewassen is groot en groeit. Etnobotanie – in onze woorden: het gebruik en nut van planten voor de mens – werd door voedsel, gezondheid en verfstoffen een overkoepelend thema.
We gingen workshops organiseren, kennen ons eigen jaarlijkse evenement, nemen deel aan andere evenementen elders, geven presentaties enzovoorts. Dus zo werd Stichting De Tuinen van MergenMetz een feit.

En meer…

Op het erf staat een groot huis. Alle kinderen van Marijke en Norbert waren al lang en breed vertrokken. Het huis was veel te groot voor twee personen. Maar het erf, de tuinen opgeven om kleiner te gaan wonen? Geen denken aan. Dus besloten Maartje en haar echtgenoot Gerhard en hun twee dochters hierheen te trekken en mee te helpen in de tuinen en de andere activiteiten.

Stichting De Tuinen van MergenMetz

Er is nu een Stichting De Tuinen van MergenMetz en daar achter staat De Tuinen van MergenMetz B.V. bij wijze van zakelijke beschermconstructie. Deze B.V. doneert jaarlijks een bedrag aan de stichting.

5 gedachten over “Over ons”

 1. Waar kunnen wij jullie producten kopen in België of in zeeuw vlaanderen (is in de buurt).
  En hebben jullie zuivere perenstroop.

  Mvg,

  Graag antwoord.

  Beantwoorden
 2. Beste
  Kan ik bij jullie de zaden van chamaemelum nobile ‘ligulosum’ bestellen .
  Ik kan deze nergens vinden .Met vriendelijke groeten Andy

  Beantwoorden
  • Gewone Roomse kamille hebben we in de tuin staan, die zaait zich uit. Maar niet van de variëteit die jij vraagt. Sorry.

   Beantwoorden

Plaats een reactie