Hoezo terug naar de wortels?

Daarom: Terug naar de Wortels!

Hoe was het ook al weer? Welke groenten aten we vroeger? En hoe teel je ze? Hoe maak je zelf zuurkool? Of worst en balkenbrij? Of notenlikeur? Van die dingen. Want het hedendaags gemak dat de supermarkt ons brengt, vervreemd ons van …. uh, ja, waar ons eten oorspronkelijk vandaan komt. Hier delen we informatie. Wat we doen, wat we lezen, wat we eten, onze flops en successen en meer.
We zijn onafhankelijk, we schrijven wat we willen. En geen advertenties op onze website.

We zijn groentengek, maar geen vegetariërs. Lees meer over ons…

Moestuin

We hebben een biologische moestuin van ruim 300 vierkante meter waaruit we jaarrond willen eten; eten met wat het seizoen biedt. Het is een nobel streven, want we kopen heus wel eens wat bij. We vriezen niks in en inmaken doen we ook niet echt, anders dan misschien jams, sappen en wat bijzonderheden. En zuurkool, uiteraard. Wortels, bieten en andere knollen en bollen kuilen we voor de winter in.
We kennen uitgebreide groentebeschrijvingen, heel veel groenterecepten (wat je teelt, moet je ook opeten). En natuurlijk van alles over de moestuin (indeling, zaaiplan, bemesting en meer).

Eetbare Siertuin

De commerciële groententeelt verschraalt het aanbod. We kunnen alleen nog groenten kopen die uniform en industrieel makkelijk te verwerken zijn. Vaak nog met een fractie van de voedingswaarde die hun wilde verwanten kennen. Onze Eetbare Siertuin is er een met eetbare bomen (blad of vruchten), heesters, vaste planten en ja, wat we onkruid noemen – de vergeten wilde eetbare planten, zoals heemst, kliswortel, teunisbloem, vogelmuur, look-zonder-look en zo veel meer. De gerechten hiermee staan tussen de andere groenterecepten.

Biodiversiteit en genetische bronnen

Varkenscyclus - Bonte Bentheimers

In onze moestuinen verbouwen we veel oude gewassen. We vermeerderen gewassen voor de Heritage Seed Library. Biodoversiteit en het behoud van genetische bronnen gaat ons aan. Daarom hebben we ook een zeldzaam varkensras: het bonte bentheimer landvarken. Zeer winterhard, vriendelijk geaard en een ongekende vleeskwaliteit. We fokken om het ras in stand te houden, maar zo af en toe wordt er geslacht. We kunnen varkens en andere nutsdieren zich niet ongebreideld laten vermenigvuldigen. Dus als we ze niet eten, sterft het ras uit.
Dat geldt ook onze Welsumer kippen, ook zeldzaam. Maar de haan stond model voor Kellog’s Cornflakes.

Bijenkastcontrole 5

Imker Saskia van Orsel heeft in onze tuin bijenkasten geplaatst. De bij is weliswaar niet het enige insect dat voor bestuiving van gewassen zorgt, maar wel een ontzettend belangrijke. En oogsten we niet veel honing, dan is het wel dat de productiviteit van de moestuin, boomgaard et cetera door deze vliegende vrienden stijgt. Wij zijn blij met de bij.

  Dit en meer is wat je op onze website kunt vinden. Ook boekrecensies, groener wonen (zonnepanelen, finoven, watergebruik) en allerlei opmerkelijke nieuwsberichten die binnen het spectrum van MergenMetz (over ons) vallen.

Plaats een reactie