Klik op de cijfers of letters voor meer informatie.

Moestuin
A Aardperen C Aroniabessen 7 Kolen 5 Bladgroenten 6 Bladgroenten 3 Vruchtgewassen 4 Vruchtgewassen 1 Wortelgroenten B Vaste groenten E Rabarber en bijen D Koude bakken en meer 2 Wortelgroenten 8 Kolen 9 Peulvruchten 10 Peulvruchten 11 Knolgewassen 12 Knolgewassen

A Aardperen

Aardpeer

Het bed is 10 meter lang, 1,25 meter breed en we planten de aardperen zo’n 15 centimeter diep, vijf op een vierkante meter.
Oogst: de hele winter door. En dan moet je diep graven. Aardperen zijn er niet voor ‘no dig’ tuinieren.

Lees hier meer over de aardpeer

C Aroniabessen

De aroniabes ofwel zwarte appelbes is verkrijgbaar in onze webshop. Je kan er bijvoorbeeld jam van maken.

7 Kolen

Kool of “kolen” zijn de verschillende soorten groenten, die tot de koolfamilie (Brassicaceae) horen. Grofweg gesteld zijn de Brassica oleracea’s Europees en de Brassica rapa’s Aziatisch, met een uitzondering: de Europese knolraap is een Brassica rapa.

Sluitkolen doen het niet goed op zandgrond. Dus ook niet hier. Maar Filderkraut wel, daar maken we zuurkool van .

De wereld van de raapstelen is een beetje chaotisch. Allerlei gewassen worden als raapsteel aangebonden. Maar raapstelen zijn van de knolraap. Groninger snijmoes is (vermoedelijk) hetzelfde als Bremer Scheerkohl en is een Brassica napus, familie van de koolraap. De overeenkomst met raapstelen is dat je het blad en bladsteel eet. Het is groter en grover dan raapstelen, zoals we die kennen.

Zaden van sommige van de kolen zijn te koop in onze webshop

Lees het hele verhaal  van naam tot voedingswaarde:

Rucola →, Koolrabi → Filderkraut →  Raapstelen (o.a. Groninger snijmoes) →

5 Bladgroenten

Norbert vertelt over Celtuce.

Cicoria Rossa Italia is een ras radicchio oftewel: roodlof

SZN: spinazie zonder naam, maar wel met een fraaie code. Het is een restant van een proef van jaren geleden. En we hebben dan nog een restant wilde Turkse spinazie gezaaid.

Celtuce is stengelsla of aspergesla. Die laatste naam suggereert iets dat het niet is: het is een dikke stengel die niets met asperges heeft. Het is een Aziatische sla, waarvan de mooie dikke stengel wordt gegeten. Erg lekker.

Sommige van de bladgroenten zijn te koop in onze webshop

Lees het hele verhaal  van naam tot voedingswaarde:

Sla →, Celtuce →, Spinazie → Radicchio →

6 Bladgroenten

Van alle slasoorten en -rassen is ‘Rouge d’Hiver’ een echte najaarsla en ‘Little Gem’ is een kleine bindsla die we juist vroeg zaaien.

Korean Red Skirt is geen rode rok, maar een in Korea populair ras. Dieprode bladeren met een licht gebobbelde textuur. Verdraagt kou en hitte, schiet niet snel. Voor lente, zomer en herfst.

Sommige van de bladgroenten zijn te koop in onze webshop

Lees het hele verhaal  van naam tot voedingswaarde:

Sla →, Snijbiet →, Racicchio →

3 Vruchtgewassen

Suikermaïs dat in de winkel ligt, is altijd geel en een hybride ras. Black Iroqoous is een oud ras en de kleur mag je raden. Alle suikermes wordt, na de oogst, snel melig. Die in de winkel liggen hebben echter veel meer suiker, dus het duurt even voor de meligheid overheerst.

Vruchtgewassen in de webshop

Lees het hele verhaal van naam tot voedingswaarde:

Mais →, Courgette →

4 Vruchtgewassen

We hebben hier, in 2025, ook een aantal zogenaamde buitentomaten op proef staan. Primabella is een vrij bekende, hier staan: De Barao, HATO en Oma’s Beste. Deze zijn zeer goed bestand tegen fytoftora.

Solara is een vrij nieuwe, zaadechte, hoogproductieve gele courgette. Daarom snappen we niet waarom gele courgettes in de winkel veel duurder zijn dan groene.

Chayote is een, voor onze streken, vrij nieuwe groente. Er is een zeer stekelige versie, dat vereist enige vaardigheid bij het schillen. We hebben dit jaar een witte, gladde. De smaak heeft wel iets van courgette en daarom kan je het in veel verschillende gerechten gebruiken.

Vruchtgewassen in de webshop

Lees het hele verhaal van naam tot voedingswaarde:

Pompoen →, Courgette → Chayote (recepten) →

1 Wortelgroenten

We hebben een aantal verschillende rassen schorseneer bij elkaar gezet met eigen kruisingen. We gaan het beleven in het najaar van 2025.

Wortelpeterselie is betrekkelijk nieuw in onze tuin. In 2024 volledig mislukt, niets kwam op. Nu wel. Zelfde zakje zaad, alleen een jaar ouder.

Haverwortel Sandwich Island is in de natuur bekend als blauwe morgenster. Eten als schorseneer, de Italianen noemen het ook wel scorzo bianco.

Küttiger is een heel mooi, wit, oud Zwitsers bewaarras en Scarlet Horn is, naar verluidt, de originele, eerste oranje Hoornse wortel zijn. In Nederland verloren gegaan, maar via Amerika weer terug. Als Scarlet Horn, dat dan weer wel.

Wortelgroente in onze webshop

Lees het hele verhaal van naam tot voedingswaarde: wortel →, pastinaak →, schorseneer →, wortelpeterselie →, haverwortel →, Sint-Jansui →

B Vaste groenten

In het ene bed staan asperges (Argenteuil) en de twee- of meerjarige (soms langer dan twee jaar) zwartmoeskervel.

Argeteuil is een zaadechte asperge. Apserge is eenslachtig en tweehuizig, dus je hebt een plant met mannetjesbloemen en een plant met vrouwtjesbloemen nodig. En dat berust op toeval. En wij hadden dat geluk. Deze planten zijn uit eigen zaadwinning.

Zwartmoeskervel staat tussen de asperges en is een heel oude groente, na het jaar 1200 min of meer van het bord geduwd door bleekselderij.

In het andere bed staat Brave hendrik. Een makkelijke vaste plant; het is onze vroegste spinazie.

Zaden van Brave hendrik en Zwartmoeskervel zijn te koop in onze webshop

Lees het hele verhaal  van naam tot voedingswaarde:

Asperge →  Brave Hendrik →  Zwartmoeskervel →

E Rabarber en bijen

Rabarber is Vierländer Blut, een ras met mooie rode, niet te dikke stelen.

En de bijen, tja, wij zijn geen imker. Dat regelt Saskia allemaal.

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Rabarber → 

D Koude bakken en meer

Het veldje bevat allerlei kruidige gewassen die we ooit eens hebben geparkeerd. Je ziet er lavas, salie, bieslook, dragon, Chinese bieslook, een Spaanse zuring en ook Eeuwig Moes en hoog Taunton Deane Kale. En dat, bij de haag, ingeperkt met een rij gele framboos. Achter, tegen de kassen, staan de aardbeien: Korona en Favori (doordrager)

In de koude bakken telen we citre, augurk (dit jaar Liefje), een butternut pompoen (dit jaar Anvers) en komkommer Marketmore, die pakweg 15 cm lange, pukkelige komkommers die je veelal in Zuid-Europa in de winkels ziet liggen. Deze zijn heel smakelijk, we telen ze dus elk jaar weer.

Zaad van deze vruchtgewassen hebben we in onze webshop.

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Citre →     Augurk →    Komkommer →    Pompoen →   Taunton Deane Kale →    Eeuwig Moes →    Zuring →

2 Wortelgroenten

Norbert vertelt over het verdwijnen van bittere witlof en de reden van het gaas over deze bedden.

De echte bittere witlof is er niet meer. Nergens. Of, misschien, net als de Hoornse wortel, ergens in Amerika. Wij telen nu Mechelse Middelvroeg.

RS-Fe-01.25 is een proefteelt van een door Reinsaat ontwikkeld ras. Reinsaat is een biologisch dynamisch Oostenrijks zaadbedrijf.

De variatie bieten is groot. Chioggia, de van binnen rood-wit geringde biet, doet het bij ons uitstekend. Slechte ervaringen hebben we met Burpees Golden, een gele biet. Nu proberen we Wintersonne.

Wortelgroente in onze webshop

Lees het hele verhaal van naam tot voedingswaarde: venkel, bieten, witlof, wortel, knoflook, wortel

8 Kolen

Green Luobo is een late, langwerpige Aziatische radijs en Rudolf een vroege rode Europese.

Cime di rapa kan ook gezien worden als een raapsteel, maar wel een van20 a 30 cm hoog en met een nog niet geopend bloemetje. Dan lijkt het misschien wat op een broccoli. Enfin, deze is Italiaans.

Sommige van de kolen zijn te koop in onze webshop

Lees het hele verhaal  van naam tot voedingswaarde:

Koolrabi →  Spruitkool →  Radijs → Cime di Rapa →

9 Peulvruchten

Zwitserse Reuzen, zo heten onze peultjes. Het is het enige ras dat meer dan twee meter wordt.

Stokbonen klimmen, stambonen vormen een bosje, een vaste plant. De snijboon is ook een klimmer

De kievitsbonen zijn de lekkerste bonen die er zijn. Eind van de zomer oogst je de verse, als de peulen mooi rood gevlamd zijn. Als je ze laat hangen drogen ze aan de plant. Dan oogst je uiteindelijk droogbonen. Die kan je dan in de winter eten. Niet allemaal, want deze bonen wil je elk jaar zaaien!

Gewone bonen zijn over het algemeen zelfbestuivers, er wil wel eens een kruisbestuiving plaatsvinden. Pronkbonen klimmen ook, ze werden vroeger gehouden om de mooie rode bloemen en als windscherm. Pas later zijn we ze gaan eten. In tegenstelling tot de gewone boon, zijn dit kruisbestuivers. Je moet deze dus zeer geïsoleerd telen om zaad te winnen, dus niet in een volkstuincomplex.

In onze webshop zijn veel verschillende, bijzondere bonen en erwten te koop onze webshop

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Peultjes →   Boon→  Pronkboon →

10 Peulvruchten

Waar de gewone bonen en pronkbonen uit de Nieuwe Wereld komen, zijn de erwten en tuinbonen echt Europees.

Kola is een grauwe erwt, een kapucijner. We telen nu meest blauwschokkers, maar Kola is groen. De naam komt van Kool’s Langstro Andijk. Kola wordt ruim 2 meter hoog. Er gaat bijna niets boven verse kapucijners. Die zijn groen. Als je de peulen laat hangen en droog oogst, zijn de erwten bruin. Wil je ze in de winter eten, dan week je ze en zien ze er net zo bruin uit als in de pot, die je in de winkel kan kopen.

De Oldambster Wierdeboon is een wat kleinere oud ras tuinboon. Wij zijn, of we waren, de enige die deze vermeerderen.

Ostfrissische Speckbohnen  komen uit het Duitsland dat tegen de provincie Groningen aan ligt. Een smaakvolle dikke stamboon (sperzieboon). Early Warwick is ook een stamboon.

In onze webshop zijn veel verschillende, bijzondere bonen en erwten te koop onze webshop

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Erwten →  Boon→  Tuinboon →

11 Knolgewassen

Oca’s zijn kleine aardappelachtige knolletjes. Ze komen, net als de aardappel, ook uit Zuid-Amerika. Het bovengrondse deel is een leuke klaverzuring met gele bloemen. Iets van 20 cm breed en 40 cm hoog. De schil van de knolletjes is zo dun, dat je het niet hoeft te schillen. De plant is enigermate vorstbestendig. Dat wil zeggen, de laatste jaren overleeft het wel in de grond.

Bataten zijn zoete aardappels. We doen al jaren mee aan het onderzoeksproject Yacobat van Hogeschool Vives in het Belgische Kortrijk. In mei krijgen we dan kleine bataatstekken toegestuurd. Het onderzoeksproject betreft het veredelen en selecteren van yacon en zoete aardappels (bataten) voor teelt in de Lage Landen.
We kennen wel allemaal die oranje zoete aardappel, in de vorm van een rugbybal. En soms zijn er ook paarse. Maar deze groente kent veel meer vormen en kleuren.

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Oca →  Bataat→

12 Knolgewassen

Yacon is de groente van deze tijd: amper calorieën, veel water en veel vitaminen en mineralen. Echt iets voor de mens die de hele dag achter een scherm zit. Alleen de consument weet niet wat ermee te doen, dus verscheen het in enkele biologische winkels en omdat het niet verkocht, verdween het ook.

Yacon is makkelijk te telen, naast de zoete knollen, kan je ook het blad oogsten en drogen, voor thee.

De Nederlandstalige naam is appelwortel. Het is  een knolgewas en de smaak is zoetjes met de structuur van appel.
Wij zijn gek op Yacon. En krijgen regelmatig nieuwe rassen in het kader van het project Yacobat, van Hogeschool Vives in Kortrijk.

Lees het hele verhaal, van naam en herkomst tot voedingswaarde:

Yacon → 

Wat staat er zoal in de moestuin van MergenMetz. Klik op de letters en nummers voor informatie en luister naar de audio met de verhalen van Norbert.