Deze vogels zijn Prachtvogels

Prachtvogels is een prachtboek, samengesteld uit artikelen van de hand van René de Vos, die in de loop van maar liefst 18 jaar verschenen in het tijdschrift Vogels. Alle vogels van de Nederlandse Rode Lijst passeren de revue in korte, vlot geschreven portretten aangevuld met prachtige foto’s.

Dit is een korte recensie van dit boek over de meest bedreigde vogels van Nederland. Want dat is de Rode Lijst: een lijst met de meest bedreigde, zeldzaamste, of hardst achteruitgaande soorten. Voor de duidelijkheid: je vindt er soorten op zoals de blauwe kiekendief (momenteel 8 broedparen, heel zeldzaam) maar ook de ringmus (die nog ongeveer 30.000 broedparen kent in Nederland, best veel, maar dat aantal is nog slechts ongeveer een kwart van wat het was in 1995). Een enigszins triest boek dus, zeker als je weet dat de schrijver, René de Vos, inmiddels is overleden.
In de inleidende paragrafen van dit boek, die voorafgaan aan de afzonderlijke vogelbeschrijvingen, wordt het hoe en waarom van Prachtvogels en de Rode Lijst helder uitgelegd. En ook waarom het belangrijk is om vogels te beschermen.

TitelPrachtvogels
VanRené de Vos en Hans Peeters
UitgeverVogelinformatiecentrum Uitgeverij i.s.m. Noordboek
ISBN978 90 82515923
Verschenen10 mei 2024
Prijs€ 34,90
Verkrijgbaar bijGa bij voorkeur naar de echte boekhandel van steen en cement. Als je toch online wil kopen, kijk dan bijvoorbeeld eens hier. Dat is een echte winkel.

Niet alleen achteruitgang

Toch zijn de verhalen over de vogels niet verdrietig. Ze zijn vlot geschreven, toegankelijk voor iedereen, en bieden toch ook telkens iets grappigs, iets verrassends, een stukje meer diepgang. Knap gedaan, in zulke korte teksten. Soms wreekt het zich dat ervoor is gekozen om de teksten niet aan te passen – de oudste dateren al uit 2006! Ze zijn in volgorde van de tijd opgenomen in het boek. Achterin staat nog een fijn alfabetisch overzicht van alle vogels, zodat ze makkelijk op te zoeken zijn, inclusief wat kerngegevens zoals bijvoorbeeld hoe het er nu voor staat met de soort. En een QR code. Goed te zien is dat sommige soorten ook vóóruit gegaan zijn.

Boomvalk

Zie het verschil tussen boomvalk en slechtvalk. Allebei prachtige valken. De boomvalk is een specialist, die langs randen van bos en open veld (en hei) grote vliegende insecten en kleine vliegende vogeltjes (zoals zwaluwen) vangt. Doch met die insecten en insectenetende vogeltjes van het boerenland, gaat het slecht. Dus gaat het met de boomvalk ook slecht. Bijkomend probleem is dat boomvalk jongen worden opgepeuzeld door haviken. En met de havik gaat het dan juist weer goed. In 1995 stond de boomvalk nog niet op de rode lijst. Nu zijn er nog ongeveer 500 broedparen, en het gaat achteruit.

Slechtvalk

De slechtvalk, daarentegen, is een opportunist, die zich als oorspronkelijke rotsvogel nu de stad heeft eigen gemaakt als biotoop. In 1995 stond hij ook niet op de rode lijst, maar daarna een hele tijd wel, en uit die tijd (2010) stamt ook het artikel in dit boek dat over de slechtvalk gaat. Nu staat de slechtvalk opnieuw niet meer op de rode lijst – wegens succes. Er zijn inmiddels rond de 200 broedparen en ze leven van onder andere vette stadsduiven, maar onderzoek laat ook zien dat ze behendige nachtjagers zijn op allerhande trekvogels.

Prachtvogels is een mooie en interessante bundel die meteen ook nog inzicht verschaft in hoe het er voor staat met de stand van onze vogels.

Plaats een reactie