Januari in de moestuin van 2023

De winter van 2021 op 22 was een en al kwakkel. Geen echte vorst. Die hebben we nu al in december gehad. Of dit een voorbode is van meer vorst? Wie zal het zeggen. Januari is nog een rustige maand voor de moestuinier.

Het wordt pruimentijd

De pruimentijd is spreekwoordelijk nooit, of ooit, maar geen idee wanneer. Twee bomen in het boomgaardje achter ons huis stonden inderdaad al een poos op de nominatie om vervangen te worden. Maar nu is het dan toch echt zo ver. We verwelkomen twee nieuwe leden van de Prunus-familie: een pruim en een mirabel. Het wordt pruimentijd.

November ’22 in de moestuin

De bevlogen (moes-)tuinier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2023. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.

Planten en kruiden voor de geest

Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.

Beregenen tijdens droogte

Net als in 2020 en zomers daarvoor was ook die van 2022 heet en droog. Dat kan funest zijn voor (eetbare) siertuin en de moestuin. Dan moet je water geven. Maar wanneer doe je dat? Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd dat helderheid verschaft.

Oktober in de moestuin 2022

Na die lange warme zomer en de afkoelende september lijkt het erop dat veel gewassen in de moestuin nog even van het mildere weer willen genieten. Dat mag,

Pompoenen (longue de Nice) rijpen inmiddels en halen we zo laat mogelijk naar binnen. We leggen die in de kelder. Bonen drogen nog steeds aan de plant, snijbonen hebben we binnen, de andere moeten we eerdaags gaan plukken. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.

San Marzano, de vorstelijke tomaat

Het begon op Hex, waar San Marzano tomaten worden geteeld. Letta Proper-Pranger legde uit dat er in supermarkten in België geteelde San Marzano’s worden verkocht, maar die smaken niet zoals de echte. Voor ons reden om deze tomaat te onderzoeken.