December in de tuin 2023

In december is het nog lekker rustig in de tuin. We doen datgene wat we in november hadden moeten doen en houden de vorst in de gaten. Sommige wintergroenten kunnen wat vorst verdragen, andere meer. We geven een overzicht.

Een ode aan de veelzijdige walnoot

Wij werkten een paar jaar mee aan een project om, in Gelderland, de teelt van noten en de verkoop ervan in korte ketens te stimuleren. Dat project komt nu tot een voorlopig einde en het heeft onder andere veel inzichten opgeleverd in wat een walnootboom, behalve noten, zoal oplevert. Student Damian de Ruiter en docent Dick van Dorp (beide Van Hall Larenstein) schreven een mooi rapport, waar wij hier uit putten.

November ’23 in de tuin

De verstandige hovenier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2024. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.

Eet (weer) pissenlit

Pissenlit is molsla is (gebleekte) paardenbloem. Het blad wordt rauw of gestoofd gegeten. Maar eigenlijk is alles van de paardenbloem eetbaar. En gezond. Tegen het eind van de negentiende eeuw was pissenlit een razend populaire groente, in de twintigste eeuw werd dat minder. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de paardenbloem nog gekend als een bladgroente, daarna was het afgelopen.

Shiso

Shisho of perilla, is een duizenden jaren oud Japans kruid, lid van de muntfamilie, dat in allerlei culinaire gerechten wordt toegepast. Groene shiso kan zo worden gebruikt, de rode verdient eerst een bewerking. Een verhaal van Daniela Kato.

Oktober in de moestuin in 2023

Het is nog fijn mild weer. Oktober is de maand dat de tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt. Het is de wijnmaand, de druiven worden geplukt, het is de maand van de heerlijke nazomer. Met nog wat klussen.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Moestuin september 2023

Was er zomer dit jaar? Ja, in juni. En toen was er veel regen. De tweede helft van augustus kon het niet meer goedmaken. En op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer.