Mei in de moestuin van 2024

Net als in 2023 komt de natuur in de moestuin langzaam op gang. In de laatste dagen van april wordt het eindelijk wat droger en warmer. Groeizaam weer. De veertiendaagse verwachting laat temperaturen voor overdag van 18 tot 20o C zien en met nachten van rond de 10o C. De aarde moet wat opwarmen, maar we wachten niet tot na de IJsheiligen.

Klimaatslim tuinieren

‘Klimaatslim tuinieren’ is een mooi en praktisch boek over hoe je je tuin kunt aanleggen en onderhouden, zodat hij beter bestand is tegen allerlei klimaatinvloeden. Droogte, maar ook juist hevige buien. En tegelijk maak je er een groen, ecologisch en biodivers paradijsje van. Laat je inspireren en ga aan de slag met dit no-nonsens top boek. Aanrader!

Vera’s Moestuin

Vera Greutink is een hele goede moestuinier die, niet vaak, maar dan wel hele goede boeken publiceert. Onlangs verscheen Vera’s Moestuin. Hierin deelt ze haar uitgebreide ervaring aan de hand van de maanden van het jaar.

April 2024 in de tuin

De afgelopen vier jaar begon april winters, koud en nat. Dit jaar begint de maand in heuse lentestemming. En regenbuien. We houden ons voor de moestuin aan het zaaischema, te vroeg zaaien heeft geen zin. Bovendien is er juist nu redelijk wat gezond wild groen te plukken.

Hondsdraf

Plant in het zonnetje: hondsdraf

De met stip op één meest voorkomende bodembedekker in De Tuinen van MergenMetz is hondsdraf. Sommigen vinden het een plaag, wij vinden het prachtig. De hommelkoninginnen die in het vroege voorjaar uit hun overwinteringsholletjes kruipen zijn het met ons eens. Maar deze kleine plant heeft nog veel meer te bieden.

Maart en de moestuin 2024

Het is maart en we gaan weer vaker de moestuin in. We gaan compost en mest opbrengen, zaaien ter plekke of binnen. De dagen zijn nu merkbaar aan het lengen en februari laat de winter voor wat het is. En dat was weinig.

Wat zaaien we in februari 2024

Ooit, lang geleden, was februari de koudste wintermaand met pakken sneeuw. Dat hebben we in januari achter ons gelaten. Nu de sneeuw weg is, de bodem weer ontdooid, kunnen we langzaamaan toegeven aan onze tuinkriebels en al wat zaaien.

Januari 2024 in de moestuin

Wordt dit de warmste winter in eeuwen? Eind 2023 was het de twee na warmste Kerst ooit. De voorspellingen voor januari zijn ongewis, (na) de tweede week in januari kan het kouder worden. Maar de tuinier? Heel langzaam kan het beginnen in de moestuin.