Over moestuinieren en voedsel

Inspiratie voor elke dag van het jaar

Hans van Eekelen heeft een kalender over moestuin en eten uitgebracht. Het is een scheurkalender in boekvorm. Met voor elke dag een tip, wetenswaardigheid, kwinkslag of bespiegeling. Een tafelboek voor elke moestuinier.

Toegegeven, ik heb een zwak voor Hans. Zijn geweldige Zaaiagenda, het o zo fraaie Het Nieuwe Moestuinieren en tussendoor nog wat andere werken van zijn hand. En hij is de man achter de Groenmoesmarkt, die dus nu drie jaar geen doorgang vond. Maar onmiskenbaar de leukste markt voor moestuinders. Wellicht weer in 2023.

Het heeft de kenmerken van een boek, maar je leest telkens maar één datum. Een enkele keer gaat het drie of vier dagen achter elkaar over eenzelfde thema, maar dan is het nog geen roman en ook geen echt naslagwerk.
Je kunt elke dag, vandaag, beginnen. En jarenlang gebruiken, want het is niet op weekdagen maar louter op datum. Begin je nu? Dan pik je in 2023 de maanden en dagen op die je dit jaar hebt gemist. En ja, er is een bladzijde 29 februari – die mag je dus eens in de vier jaar lezen.

Wetenswaardigheden, grappige anekdotes, leuke feiten, jaarlijks terugkerende evenementen, een frivoliteit, er spruit veel uit de geest van Van Eekelen. Het is vandaag 3 maart, we zoeken de bladzijde op –  ‘paprika en peper | Een oppepper krijgen’ luidt de kop. In de marge van de bladzijde staan de doe-dingen met een symbool aangegeven. En er staan verwijzingen naar websites of de eigen boeken van de auteur, inclusief de paginanummers die je zou kunnen opslaan. Mits je dat boek hebt. (De genoemde website canna.nl is zeer informatief, maar we zouden zelf een zaailing niet meteen in een 1,5 literpot verspenen.)

Ontzettend leuk allemaal, het verdient bij ons een plaats op de keukentafel, minstens een jaar lang.

Ennuh… ook leuk om cadeau te geven aan een moestuinier of cadeau te krijgen!

TitelOver moestuinieren en voedsel – Inspiratie voor elke dag van het jaar
VanHans van Eekelen
UitgeverKNNV Uitgeverij
ISBN978 90 501 186 20
Verschenen28 februari 2022
Prijs€ 24,95
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Morgen is het 4 maart. Ik kijk stiekem vooruit en zie in de marge een wormpje staan: bodem, bemesting, bescherming. Verwijderen van mulchmateriaal. Ja, dat hebben we gisteren en vandaag gedaan. Net als compost opbrengen. Hij verwijst naar mijntuin.org met zoekterm ‘moestuin in maart’. Eens even kijken of dat wat is. Hmmmm, we zijn er eerlijk gezegd niet heel erg enthousiast over. Kan gebeuren. Dan slaan we beter het boek Het Nieuwe Moestuinieren op, pagina’s 90-93.




Hoe moeten we nu een recensie schrijven over zo’n apart boek? We kunnen nu wel de 365 of 366 dagen van het jaar doornemen, maar dan koop je het niet meer. Dus laten we ons beperken tot een paar dingen die opvallen.

8 mei – Schaambeplanting. Nog nooit van gehoord. Maar het zijn planten – plantenkeuzes – die er voor zorgen dat lelijke objecten of plekken aan het oog worden onttrokken. Er worden wat hooggroeiende planten genoemd, dus als je last van schaamte hebt….

8 juni – Groentemuseum ’t Grom nabij Mechelen. ’t Grom kennen we, maar we zijn er nooit geweest. Goed idee!

24 juni – Dat is de dag van Sint Jan, waarnaar wij ons evenement hebben genoemd. (Kijk hier.) Einde aspergeseizoen, heet het in dit boek, met direct daaronder: Controle door Sint-Jan. Ons evenement wordt niet vermeld, maar hè, we worden genoemd op 24 juli maar als ‘ervaringsdeskundigen met website en nieuwsbrief’. Dus dit is een goed boek!

En dat naast (23 juli) het geweldige museum Sow to grow in Enkhuizen. Het is een museum dat door (oud-)zaadveredelaars is opgezet, want West-Friesland was het gebied waar de zaadbedrijven zaten. En nog steeds.

Eind juli wordt een aantal dagen besteed aan immaterieel erfgoed, en dan met name groenten en fruit. Dat amper op de officiële site wordt vermeld. Snert staat er niet eens op! Oude Nederlandse groenterassen? Waar zijn ze? Daarvoor naar Sow to Grow.

Op 26 september is het NK pompoenwegen. Daar hebben we ook nog nooit van gehoord. Dus niet alleen in de Verenigde Staten wonen gekken (ik plaag). Er wordt iets over verteld en verwezen naar de website. De zwaarste Nederlandse pompoen woog 1025 kg lezen we. Poeh poeh….

Leuk! Ik ben groenteambassadeur van de organisatie Dutch Cuisine. Op 9 november staat iets over de organisatie geschreven.

Op 26 december gaat het over moestuintijdschriften. Stadstuinieren is het beste dat er (nu) is, concludeert Van Eekelen op basis van inventarisatie van de inhouw. Wij hebben ons abonnement op een ander genoemd blad afgelopen jaar opgezegd omdat er ons inziens weinig over moestuinieren in stond. Maar toegegeven, Stadstuinieren is inderdaad aardig, Vooral omdat er een paar “namen” aan meewerken, zoals Peter Bauwens en Taco IJzerman. Maar het beste tuinblad vinden wij Kraut und Rüben – Duits, maar (dus) wel erg goed.

Een willekeurig voorbeeld (uit t midden van het boek, beter te scannen)

Tenslotte nog dit
Het is allemaal erg leuk, maar één ding moet me van het hart: Die eeuwige Vreeken. Op 6 januari wordt er een pagina aandacht aan deze zaadhandel besteed. Toegegeven, hij heeft een zeer uitgebreide en spannende collectie. Ik heb Ton Vreeken een aantal maal persoonlijk ontmoet, hij is in 2004 of 2005 ook een paar keer ons geweest. Dat was tijdens de opkomst van de Vergeten Groenten-beweging. Ton is een aimabel mens, bijzonder vriendelijk. Echt. Maar zijn zaadleveringen drijven menig moestuinier tot wanhoop, mag ik wel zeggen. Soms duurt het maanden eer je ontvangt wat je hebt besteld. Niet zelden is het dan te laat. Dat had wel mogen worden vermeld.
Andere zaadleveranciers met een breed spectrum zijn Van der Wal, De Bolster en Van der Plancke. En ongetwijfeld vergeet ik er een aantal. Voor bijzondere zaden moet je bij ons zijn 😊.
Dit moest me even van het hart. Sorry, Hans. Sorry, Ton.

Plaats een reactie