Bloemen met Smaak

Bloemen met Smaak is misschien wel het beste boek over eetbare bloemen van dit moment. Dit nogal lastige thema wordt door de auteur Anna Koster op prettige en informatieve wijze behandeld met zowaar een reeks leuke recepten.

Omdat het zo uniek is, hebben we het in onze webwinkel opgenomen.


In onze Eetbare Siertuin hebben we veel bloemen. Bloemen die je kunt eten. Maar wat? Veel bloemen hebben weliswaar kleurige maar ook pietluttige blaadjes waar eigenlijk geen maal mee te maken is. Ja, leuk voor thee, om over een salade te strooien of wat dan ook. Staat natuurlijk leuk, maar is dat alles? Zeker niet, zo leren we uit dit boek. Het beantwoordt veel vragen en geeft leuke recepten die bijzonder inspirerend zijn.

Bij eetbare bloemen gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Één madeliefje in de soep, één goudsbloemblaadje op een dessert maken het verschil,

…. aldus de auteur, Anna Koster. Zij is sinds ze in Japan in 1990 aan een bloemendiner deelnam, helemaal ‘in de eetbare bloemen’ geraakt.


De planten met eetbare bloemen [klik erop voor vergroting]
Na een aantal beknopte inleidende hoofdstukken – met onder andere de tien meest gestelde vragen – worden de seizoenen gevolgd met de bloemen die dan oogstbaar zijn. Over de vier seizoenen worden vijftig planten beschreven waarvan de blommekes kunnen worden genuttigd. Daar zitten zowel de bloemen van bieslook als paardenbloem als geranium als fuchsia als dahlia als orchidee bij. Het gaat over de hele breedte van het spectrum: van onkruid tot siertuin.

Tussendoor laat de auteur meer of minder bekende coryfeeën aan het woord die vertellen van voor hen de top vijf aan eetbare bloemen is. Altijd leuk om te weten wat Ton Hilhorst of Daniëlle Houbrechts vindt. Kent u ze? Nee? Hindert niet. Deze mensen brengen u op ideeën.

Van lang niet alle eetbare bloemen zijn recepten opgenomen. Maar er staan er vijfentwintig mooie in. Al met al is dit een bijzonder geslaagd boek.

Titel Bloemen met Smaak
Van Anna Koster
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 605 3
Verschenen mei 2017
Prijs € 24,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we onze eigen webshop aan, dan sponsort u een beetje onze kostbare hobby.

Op het moment dat we deze recensie schrijven bloeit de vlier. Dat is een iets bekendere bloem waar veel mensen vlierbloesemsiroop van maken. Anna Koster gaat los!  Maar liefst vier recepten met vlierbloesem. We lezen: vlierbloesemlimonade, vlierbloesemthee, Hugo (bloemencocktail met of zonder alcohol) en vlierbloesembeignets.

Een andere trendy bloem is de paardenbloem. We kennen inmiddels veel mensen die zich de moeite getroosten paardenbloemgelei te maken. In dit boek gooit de auteur de bloemblaadjes door een ‘frisse en fruitige bloemensalade’.


Geheimzinnige Rob Baan

Uiteraard komt ook Rob Baan van Koppert Cress aan het woord. En ook hij mag zeggen wat zijn top 5 is. Dit bedrijf levert groot en bijzonder aan de betere horeca. Baan staat erom bekend dat hij niet scheutig is met de echte (Latijnse) namen van zijn planten. Simpelweg omdat het dan snel kopieergedrag oplevert en dat is bad for business. Zijn nummer 1 is Sechuan Button. Dat verrekte veel op ABC Kruid lijkt – ook wel champagneblad – (Spilanthes oleracea ook wel Acmella oleracea). Vreeken vermeldt op zijn zadenwebsite Sechuan Button als Engelse naam voor ABC Kruid, terwijl op de site van Koppert Cress er toch heus een ® van geregistreerd handelsmerk staat en Baan in dit boek zegt: “…. Maar we hebben hem vanwege de smaakassociatie toch maar Sechuan Button genoemd.” Dus gaat Vreeken hier de fout in en gebruikt hij een geregistreerde merknaam van Koppert Cress? Op de Engelstalige Wikipedia wordt voor deze plant Sechuan Button als een van de namen vermeld.
Baan c.q. Koppert Cress noemt nooit de werkelijke naam van de plant noch de Latijnse. Dus die voor Sechuan Button heeft u hier, gratis, voor niets van ons. Kortom, als u die vijf bloemen van Rob Baan wilt gebruiken, moet u ze van Koppert Cress hebben. Of koop een zakje zaad. ABC Kruid is makkelijk te telen.


Hollands vissersbootje

Dat is zo’n mooi, kleurig gerecht met tulpenbloemen dat het wel heel verleidelijk is om zelf te maken. Anna Koster heeft diep rode bloembladeren gebruikt. Prachtig. Het gerechtje is eerder bijzonder dan moeilijk om te maken.

Maak een salade met zalm, makreel of ei of wat dan ook. Maak er met twee kleine lepels quenelles van en leg die op de tulpenblaadjes. Bestrooi met wat bieslook. Op de foto lijkt het wel of de tulpenbladen met olie zijn bestreken, zo glimmend. Maar wel mooi!


In de zomer wil Anna Koster ook wijzen op de bloemen van doorgeschoten moestuingewassen. Een bloeiende broccoli – we eten van broccoli immers de nog gesloten bloemknoppen, waarom niet de geopende? Bijzonder handig is het recept voor rozenwater dat op pagina 92-93 is vermeld. Het wordt in veel Noord-Afrikaanse (Marokkaanse) gerechten gebruikt. En wat te denken van rozenjam?


Gesuikerde viooltjes

De meeste planten die in dit boek worden vermeld, hebben we ook in onze Eetbare Siertuin staan. Zo ook de daglelie. Van deze plant behoren de bloemen tot de lekkerste (de enkelvoudige bloemen, de dubbele bloemen niet). De nog gesloten bloemknoppen kunnen ook worden gegeten.Als je er veel van eet, enigermate hallucinerend, naar men zegt. We hebben dit nog niet zelf geprobeerd.
Maar hier, in dit boek, een recept voor risotto met geopende bloemen.


Top 5 Hosta’s [klik erop voor een vergroting]
Uiteraard worden de gevulde courgettebloemen genoemd en lavendel. Oost-Indische Kers, goudsbloemen, afrikaantjes en heel veel malva’s – alle planten van de kaasjeskruidfamilie zijn eetbaar. Ze ontbreken niet in de zomer. Wat veel mensen niet weten is dat de vijg botantisch gezien een bloem is. Dus deze ontbreekt ook niet in het boek.

Het najaar en de winter zijn niet bepaald perioden waarin veel bloemen te oogsten zijn. Maar toch! Snert met bloemen – bloemen van de dwergkwee. Het boek eindigt met de persoonlijke top 5 van de auteur. En een uitstekende index. Het enige dat ontbreekt is een index op recept.

 

 

 

 

Plaats een reactie