Hotel Achtertuin

Voor opa’s, oma’s, vaders en moeders. Oh nee: voor kinderen van drie tot pakweg zes jaar oud. Bij KNNV Uitgeverij verscheen een bijzonder boek om het kleine grut op leuke manier kennis te laten maken met alles wat groeit en bloeit, zoemt en kruipt.

Het was zo’n zonnig weekeinde in april, toen KNNV Uitgeverij dit boek onder de aandacht bracht. Ik verwijderde de e-mail: Hoort niet bij MergenMetz.
Nog geen tien minuten later liep ik naar buiten en zag dat Mrs. M en kleindochter Maud naast elkaar op hun buik op de vlonder boven onze vijver lagen. Ze volgden de waterbeestjes. En ik dacht onmiddellijk aan het boek Hotel Achtertuin. Toch niet zo gek.
Onder jullie, bezoekers van de website en lezers van de nieuwsbrief, moeten er velen zijn met (klein-)kinderen in die leeftijd.

Doris en Jop bij opa en oma

En eerlijk is eerlijk, het is een ontzettend leuk boek. Twee kinderen Doris en Jop zijn de hoofdpersonen in zestien voorleesverhalen en vijftien doe-dingen. Ze logeren bij hun opa en oma en maken van alles mee. Het geheel is fraai vormgegeven en geïllustreerd.
De doe-dingen kunnen eenvoudige maakopdrachten zijn of huppakee, naar buiten en speuren. (Even terzijde: onlangs lazen we dat de meeste bijenhotels bij tuincentra niet doelmatig zijn omdat de bij geen holle bamboe stok wil. Het moet aan een kant dicht zijn.)

Lekker klooien, gewoon doen!

Kunnen we nog meer zeggen? Weinig, vrees ik. Begrippen als ‘educatief verantwoord’ of ‘natuurwaarden onderzoeken’ zijn te zeer gezwollen termen. Gewoon doen, klooien in de natuur. Zien en beleven. We merkten dat het inspireert tot meer. Inmiddels hebben oma en twee kleinzoons de aanzet tot een hut in het bos gegeven, van waaruit de volgende vakantie de dieren kunnen worden bespied. Opa moet dan nog wel helpen, vinden ze.


Titel Hotel Achtertuin
Van Tineke van der Stelt en Judith van der Stelt (illustraties)
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 6763
Verschenen 17 april 2019
Prijs € 19,95
Verkrijgbaar bij Haal het bij de echte boekhandel of koop het in deze webwinkel, dan verdienen ze ook wat


Resteren wat plaatjes, die zeggen meer

Plaats een reactie