Een aansprekende titel voor een leuk boek over het nut van groenten eten en het effect op onze gezondheid. Met 21 recepten waarin de plant wordt voorgesteld en een gerecht voor de eter.
Plant & Eter is het resultaat van de Nederlandse samenwerking binnen het grote project BigPicnic waarin negentien instellingen uit veertien landen samenwerken en wetenschappers, politici, industrie en wat al niet meer bij elkaar zijn gebracht om te discussiëren over wereldwijde voedselzekerheid. De auteur is Evelien Rozema. Zij is afgestudeerd in biofarmaceutische wetenschappen en zich heeft gespecialiseerd in stoffen uit planten. Plant & Eter is ook de gezamenlijke noemer van de Hortus Botanicus Leiden en 12+ andere tuinen in de Lage Landen.
In haar boek komen (dus) een reeks plantaardige geur-, kleur- en smaakstoffen aan de orde alsook stoffen die bijdragen aan de gezondheid van ons lichaam. Vervolgens groepen plantaardige ingrediënten (peulvruchten, fruit, granen e.d.) met recepten. Een en ander is gelardeerd met korte schetsen van tuinbazen of mensen die anderszins bij een (botanische) tuin zijn betrokken en die hun favoriete plant voorstellen.
Onze geuzennaam is groentefundamentalist. We zijn het meer dan honderd procent met de auteur eens dat groenten, fruit en ander natuurlijk voedsel belangrijk zijn voor een gezond(er) leven. Alhoewel onlangs een Belgische wetenschapper zei: “Wil je lang en gezond leven? Kies gezonde ouders!” Want de genen bepalen de mogelijkheden, met gezond eten en leven kan je dat wat reguleren.
Een aardig boek, leuk om cadeau te geven of te krijgen. En misschien wel bij uitstek geschikt voor hen die na de zomervakantie op kamers gaan en zelf in de dagelijkse maaltijd moet voorzien. Het is geen topper omdat het meest onzes inziens wat snel en oppervlakkig is, maar soms ook op onderwerpen weer verrassend diepgaand.
Titel | Plant & Eter – van vezels tot vanille |
Van | Evelien Rozema |
Uitgever | KNNV Uitgeverij |
ISBN | 978 9050 116466 |
Verschenen | april 2018 |
Prijs | € 19,95 |
Verkrijgbaar bij | Bij de boekhandel of gewoon bij deze boekhandel bestellen, zodat de echte boekhandel kan blijven bestaan. |
Het boek is in tweeën gedeeld.
Deel I, Planten(r)evolutie, telt zo’n dertig bladzijden en gaat over planten, de stoffen die erin zitten en hoe we die beleven. Het wordt op een beknopte, populairwetenschappelijke wijze uitgelegd. Leerzaam. Het doet af en toe denken aan Marion de Kort . Nooit geweten dat we zoet, bitter en umani via G-proteïnegekoppelde receptoren kunnen detecteren. En dat moet dan verrassend snel gaan, want we proeven het vrijwel onmiddellijk.
Deel II heet Ontdek en Kook.
De recepten zijn onderverdeeld is groepen: peulvruchten, granen, noten, zaden, bladgroente, wortel- en knolgewassen, fruit vegetables – Pardon? U bedoelt vruchtgewassen! -, vruchten, bessen, kruiden en specerijen, thee, koffie.
Het is een beetje wonderlijke indeling. Alsof granen en noten geen zaden zijn. En veel peulvruchten – als je niet de hele peul eet – zijn ook zaden. Alsof bessen geen vruchten zijn en dat geldt ook de fruit vegetables. Niet alle vruchten zijn fruit. Maar we begrijpen dat de indeling zo is gemaakt, omdat er over de groepen telkens wel iets zinnigs wordt gezegd. Bij granen hebben we het over gluten, zemelen en vezels. Niet bij bonen. En dat haver het slechte cholesterol verlaagt wordt keurig uitgelegd. Dan bakken we natuurlijk meteen havermoutkoekjes volgens het recept dat daarop volgt. Zo staat er bij groenten uitgelegd waarom juist kolen zo gezond zijn. Of rode biet, enzovoorts. Dat geeft het boekwerk een beetje cachet.
De disturbing factor
Misschien zijn we er te oud voor geworden, maar als we lezen van ‘plant based cooking and nutrition’, of ‘plant-based food’ en dat het een hype in de VS is, dan krijgen we pukkeltjes over ons hele lichaam. Wat is er mis met ‘groenten’, ‘eetbare gewassen’ of ‘plantaardig voedsel’? Deugen die woorden niet meer? Voor fruit vegetables hebben we een goed Nederlandstalig begrip: vruchtgewassen. We doen niet aan Prinzipiënreiterei (uh, ja, dat is Duits), maar hier had de uitgever c.q. de redacteur de auteur wel mogen corrigeren. Het is potjandorie KNNV Uitgeverij, een groene uitgeverij.