Een eenpans groentegerecht met veel kool en wat havergrutten. De zoete inslag van de kool in combinatie met wat spekjes, maakt het een verrukkelijk geheel.
- 500 gr Scheerkohl / snijmoes, gestript, dus netto
- 1-2 eetl reuzel
- 100 gr spekblokjes
- 1 st fikse ui (of 2 kleinere), gesnipperd
- 50 gr havergrutten
- peper uit de molen en zout
-
Zeker als je grotere snijmoes hebt, strip je het bladgroen van de dikke nerven. Was het (3 x is schoon, zeggen ze in Wageningen).
-
Zet een ruime pan met water op en breng het aan de kook.
-
Blancheer (kook heel kort) de snijmoes. Tot het zacht geworden is.
-
Haal uit de pan, desnoods in een kom met koud water om het snel terug te koelen, overdoen in een vergiet en wat uitknijpen.
-
Ondertussen smelt je de reuzel en bakt de spekjes met de uisnippers op laag vuur. Schep regelmatig om om te voorkomen dat de ui bruin wordt.
-
De snijmoes uit het vergiet halen en grof hakken.
-
Doe het bij de spekjes en ui. Schep goed om, zodat de snijmoes weer losjes wordt.
-
Bestrooi met de havergrutten, doe er evt een beetje water bij. Doe het deksel op de pan en stoof een kwartier. Als de grutten eetbaar zijn, is het klaar.
-
Breng op smaak met peper uit de molen en eventueel nog wat zout.
Het echt traditionele recept heeft minder havergrutten (30 gram) meer reuzel en geen spek. Het is daarmee een soort van arbeidersmaal voor de minder bedeelden.
Wij maakten er met de spek een rijkeluisversie van.
Voor twee personen een goed maal, voor vier personen moet er wel het e.e.a. bij. Bratwurst und Pommes?
30 mei 2022
De Bremer Sche(e)rkohl moet op. Plaats maken voor palmkool. Dus onze twee families maken quiches en ook dit klassieke Duitse recept. Het is een zeer smakelijke kool. Gelijk aan Groninger Snijmoes. Je vraagt je af waarom het ooit in onbruik is geraakt.
Het was even wennen, een maal zonder aardappel of pasta of rijst, maar met een minimale hoeveelheid havergrutten. Die hadden we toevallig nog liggen. Maar de wat zoete kool met de spekjes, maakt het een smakelijk gerecht.