Onze zadencollectie groeit gestaag. We richten ons op bijzondere gewassen en oude rassen. Veel zaad winnen we uit eigen teelt of tuin. Maar soms kopen we ook zaad in. Dat is dan om zelf te zaaien. Een enkele keer kopen we groter in. Dat herverpakken we en bieden we jullie dan aan.
Nieuwe prijzen
Voorheen keken we wat andere leveranciers vragen voor een zakje zaad, maar dat is bijna geen doen. Sommigen zeggen ‘genoeg voor 20 m2’, anderen noemen gewicht en weer anderen het aantal zaden. En soms diep verborgen achter de derde tab.
We hebben nu een simpele lijn: zaden van 2, 2,50 en 3 euro. Punt.
Vriendenprijs
Vrienden krijgen 50 cent korting op elk zakje zaad – kortingen uitgezonderd. Wel inloggen alsjeblieft.
Korting
Weggooien doen we met pijn in ons hart. Dus liever niet. Als we zelf ervaren dat zaden minder goed kiemen – in elk geval anders dan wat mag worden verwacht – dan bieden we ze met korting aan.
Herkomst zaden
Verreweg de meeste zaden winnen we zelf. We bieden zaadvaste rassen, geen F1 hybriden. Maar voor enkele gewassen is het meer werk om betrouwbaar te vermeerderen; denk dan aan de courgettes – dat zijn Cucurbita pepo‘s en die kruisen lustig met allerlei andere C. pepo‘s. Dat levert wonderlijke nakomelingen. Dus dan moet je in een vroeg stadium bloemen isoleren en met de hand bestuiven. Dat is ons te veel werk. (Pompoenen C. maxima zaaien we altijd maar één ras, dus dat gaat goed, net als met butternut/flespompoenen C. moschata.)
En bij andere gewassen, zoals spinazie, moet je veel planten laten bloeien – in dit geval minimaal zestig – om “driften” (afwijkingen) te voorkomen. Dat aantal is voor ons iets te groot.
En een enkele keer verliezen we een ras door de natuur, zoals we Zwitserse Reuzen verloren omdat in 2021 de vogels massaal trek in de erwten hadden. Als we inkopen, kopen we bij betrouwbare leveranciers, zoals ReinSaat in Oostenrijk (BIO), Bingenheimer Saatgut in Duitsland (Demeter), Cruydt-Hoeck, botanische tuinen en collega’s in netwerken waarbij we zijn aangesloten.