Een bizar en heerlijke risotto met een zachte romige textuur, zonder gebruik van kaas, boter of room. Met een Oosterse touch door miso en tahin.
- 500-600 gr knolselderij, plakken geschild en in kleine blokjes
- 4 tenen knoflook, alle gepeld en 2 geperst
- 2 st laurierblad
- 1 eetl droge tijm
- 1-2 eetl (volle eetlepel) tahini/tahin
- 1-2 eetl miso
- 2 eetl olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 150 gr het donkergroen van prei(en), fijngesneden
- 320 gr arborio of andere risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- peper uit de molen en zout
- 1 st citroen, BIO, want rasp en sap nodig
- 100 gr gekookte tamme kastanjes (mag uit een vacuümpak)
-
Doe de knolselderijblokjes, hele tenen knoflook, tamme kastanjes (2 apart houden), laurierbladen en tijm in een pan en voeg water toe tot het net onder staat. Het deksel op de pan en aan de kook brengen.
-
Laat een minuut of 20 koken, of eerder als de knolselderij gaar is.
-
Ondertussen in een stevige pan de ui met de geperste knof en preigroen op laag vuur smoren.
-
Na een minuut of vijf de rijst erbij doen. Draai het vuur wat hoger en schep om, zodat de rijst gecoat is met de olie. En dan: giet er een flinke scheut witte wijn bij. Breng weer aan de kook en vuur laag. (De wijn moet nu eerst inkoken.)
-
De knolselder-kastanje kokerij afgieten, het kookvocht opvangen in een steelpan. Vis de laurierbladen eruit. Doe de gekookte groenten, zonder de laurier dus, in een maatbeker. Deze gaan we straks pureren.
-
Ze de steelpan op een laag vuurtje, naast de pan met de risotto. Doe wat bouillon bij de risotto en roer de risotto door. Herhaal dit tot de risotto beetgaar is. Dus al dente, met een kleine beet in de korrel.
-
Neem de maatbeker met de groenten. Doe de miso en tahin erbij. En de citroensap. Zet de staafmixer erop (eventueel een beetje bouillon erbij). Je kunt ook een blender of een keukenmachine gebruiken.
-
Rasp een of twee tamme kastanjes fijn.
-
Risotto okay? Mooi! Roer de massa uit de maatbeker door de risotto. Breng op smaak met peper uit de molen en wat zout.
-
Schep op de borden en strooi er wat geraspte tamme kastanje over en citroenzest.
-
Serveer!
Het oorspronkelijke recept gebruikt zilvervliesrijst, Engelse barbaren. En er gaan edelgistvlokken in. Om kaas te simuleren? Om de voedingswaarde (mineralen en vitaminen)? Wat een nonsens, knolselder is hartstikke gezond. We hebben het in elk geval niet gemist.
18 februari 2023
Er ligt al een poos knolselderij te wachten op een bereiding. Mrs. M is er niet zo gek op. En laat nu deze ochtend een recept in The Guardian staan ‘What to do with celeriac? Try this risotto‘ luidt de kop. Een nogal bizar recept. Risotto is Italiaans en om dan daar miso en tahin door te mengen…..
“Verrukkelijk!” Ze riep het bijna uit. Mrs. M houdt van knolselderij. Op deze wijze bereid in elk geval.