Kaasplant

Paederia lanuginosa (synonym: Hondbesseion lanuginosum)

Kaasplant (Nederlands), Käsepflanze, Käseblatt (Duits), plante fromage (Frans), Lá Mo Long (Vietnamees), 绒毛鸡矢藤 rong mao ji shi teng (Chinees)

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij en vele anderen. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en inmiddels ontdekt door chef-koks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Priorij Saint Piere et Saint Paul

Wij zagen het voor het eerst in de prachtige tuin van de priorij Saint-Pierre-et-Saint-Paul in Souvigny. En dat ligt in het Franse departement Allier. (Met de gelijknamige rivier, waarin de Allier-zalm nog leeft.) We logeerden in het Huisje op de Heuvel (gratis tip).

De plant in de kloostertuin in Souvigny, oktober 2022
Onze eigen kaasplant, eind juli 2023

Beschrijving

Uit Plantae Asiaticae Rariores – Nathanial Wallich 1831

Het is een snelgroeiende klimplant met dicht behaarde ranken, die tot wel twaalf meter lang kunnen worden. Paederia lanuginosa , die behoort tot de familie sterbladigen (Rubiaceae), waar koffie ook deel van uit maakt, is niet winterhard. Het blad ruikt naar kaas, vinden de meeste mensen. Die noemen het de kaasplant. Hun karakteristieke camembert-achtige geur komt door de organische zwavelverbinding (Methaanthiol) die ze bevatten en die ook in gestremde melk zit.
Volgens ons is camembertplant een betere naam. Maar de plant heeft ook akelige bijnamen, zoals skunk vine (stinkdierplant) of sewer vine (riool klimmer).

Overigens komt de kaaslucht pas goed vrij als je erop kauwt of het blad snijdt.

Hij windt zich (ook) om bomen. De bladeren zijn tegenoverstaand; bladsteel 3,5-12 cm, dicht behaard. Het blad is elliptisch tot langwerpig-elliptisch, 8-20 × 4,5 cm. Bloeiwijze vanuit de oksels op de hoofdstengels en/of eindstandig op zijstengels. Bloei in juni-juli-augustus met roze, klokvormige bloemen. Er komen ronde vruchten aan, die twee ronde, zwarte zaden bevatten.

Snoei de toppen regelmatig, om ze op te eten en/of om de plant vrij compact te houden.

haartjes op de steel
en haartjes op het blad

Standplaats

In onze streken is het een potplant die lekker in de zon mag staan, halfschaduw mag ook. Hoe meer zon, hoe paarser de onderkant van het blad. Vorstvrij overwinteren, dus boven 0oC. Andere bronnen geven tot -8 oC aan.

Zorg in elk geval dat de plant kan klimmen, dan wordt ie het mooist.

De aarde moet goed doorlatend zijn, rijk aan organisch materiaal (compost, oude mest) een pH tussen 5.6 en 7.0. Dat heeft licht zure grond. Elke twee à drie maanden wat mest geven, maar overbemest niet.
Geef regelmatig water, niet te veel, maar wel om de grond koel te houden.

Overwinteren
Als je de plant in de winter in potten kweekt, zet hem dan niet binnen in ruimten waar de atmosfeer (te) droog is. Liever een beschutte plek buiten, een veranda of een onverwarmde kamer (8-14°C). Of, zoals wij hebben, een kas die vorstvrij wordt gehouden en waar andere niet-winterharde planten overwinteren.

Ziekten en plagen
Voor zover bekend, geen.

Herkomst

Verspreiding aldus Kew POWO (plants or the world)

Paederia Lanuginosa komt uit Vietnam, waar hij bekend staat als lá mo long en al sinds mensenheugenis voor zowel medicinale als culinaire doeleinden wordt gebruikt. Het is ook verspreid in de omliggende gebieden, van Assam (India) tot in China, waar het meest als sier- of geneeskrachtige plant wordt gekweekt. Zo zouden de bladeren helpen bij de spijsvertering. Ze worden vaak gecombineerd met vlees, om de spijsvertering te verlichten. Ook is de plant ontstekingsremmend en heeft het een gunstige werking tegen artritis.

Culinair

De bladeren van de kaasplant kunnen zowel rauw als gekookt worden gebruikt. Bijvoorbeeld in roerbakgerechten, of omhulsel van rijst (sushi), bij gebarbecued vlees, bij gekookte of rauwe vis of gemengd met andere groenten. Voor veganisten is het iets om het in pesto te pureren als vervanger van Parmezaanse kaas. Rauw gesneden kan het aan salades worden toegevoegd of in hartige pannenkoeken of zelfs brood verwerkt. Ze kunnen ook als tempura worden gefrituurd als knapperig bijgerecht. De smaak van de kaasplant past goed bij ei, chili, knoflook, sojasaus, tofoe, citrusvruchten, pruimen, groene thee en, vanzelfsprekend, zachte kazen.

Gewassen blad, na het nemen van stekken. Dat kan wel, fijngesneden, in een omelet

Bewaren

Het blad van de kaasplant is in klam keukenpapier, in een plastic zak in de koelkast, een paar dagen houdbaar. Je kunt het blad ook drogen.

Voedingswaarde

Er is geen verantwoord opgestelde voedingswaardeanalyse van bekend. Wel vinden we teksten als:

Kaasplanten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Ze zijn ook een goede bron van voedingsvezels en antioxidanten. Het eten van kaasplanten kan je immuniteit helpen verhogen en andere essentiële vitaminen en mineralen leveren die je lichaam nodig heeft.

En dit is die omelet met fijngesneden blad. Het geeft een lekkere smaak aan het geheel.

Vermeerderen

Stekken nemen (minstens drie knopen) en die in aarde of in water wortel laten zetten. Of zaaien in warme aarde.

5 gedachten over “Kaasplant”

  1. Vandaag bij jullie gekocht, deze plant met een wel heel bijzondere naam! Nog nooit eerder gezien dus ik ben helemaal in mijn nopjes en benieuwd hoe dat gaat smaken!

    Beantwoorden

Plaats een reactie