Heerlijk, nog een hele maand januari dromen en dan begint het zaaien weer van de eerste gewassen, zoals pepers. Het is nog even genieten van de korte dagen. En wie weet gaat het toch nog een paar nachten echt vriezen. Wellicht helpt dat tegen een overdaad aan slakken in dit nieuwe jaar
Niet veel doen
Onze ervaring is dat het voorzaaien van erwten weinig tot geen winst oplevert, tenminste als het de bedoeling is deze later buiten uit te planten. En te vroeg leggen van tuinbonen en erwten in koude natte grond, kan leiden tot het wegrotten van de zaden. Wij zaaien tuinbonen wel voor in de koude bak, dus onder glas (zie hierna).
Zaai- oogstplan
Er is nog tijd genoeg om te knoeien met het zaai- en oogstplan We hebben ons zaai- en oogstplan voor 2025 nog niet gereed.
Bij bonen was het kiezen. Uiteraard de kievitsboon (fagioli borlotti), de lekkerste boon die er is. En we doen een keer raar: de struikboon berggold. Welke tuinboon we gaan leggen, moeten we nog bekijken. (Dat heeft ook met onze voorraad zaden te maken.)
Bij de vruchtgewassen is chayote een blijver geworden, al is het maar omdat het Mexicaans is en Gerhard gek is op Mexicaans koken.
Ons zaaiplan 2025 is bijna klaar en staat hier (een MS Word document). Bekijk het, bewerk het voor eigen gebruik.
Warm voorzaaien
Voor een aantal gewassen is het beter wachten tot februari, maar sommige, zoals pepers en aubergines, vragen een hele lange tijd eer ze vruchten maken. Dus tja, er is niets op tegen om ergens eind januari alvast pepers en aubergines te voor te zaaien. Maar dan moet je ze ook een tijdje in pot opkweken – of een verwarmde kas/serre hebben.
Koud voorzaaien
Als het minder koud is, kan je al tuinbonen leggen. Wij leggen ze in de koude bak. Vroeg getrokken tuinbonen plant je later over naar de plek in de moestuin. Het voordeel is dat je grotere planten hebt en als de zwarte luis wil toeslaan, heeft dat vrijwel geen effect. Koud voorzaaien kan ook met sla, tuinkers en andere kruiden.
Niet spitten
Nog los van het feit dat een ongeroerde aarde beter is dan er lustig op los spitten, betekent omspitten dat de koude bovenlaag twintig, dertig centimeter dieper wordt gelegd. Het opwarmen van de grond duurt dan ook langer. En dat betekent een (iets) tragere start met zaaien en uitplanten.
Wij werken nu dan ook nog geen compost of mest in de grond. Met onze zandgrond zouden dan bovendien veel voedingsstoffen wegspoelen voor er planten komen te staan.
Snoeien
Op zachte dagen kunnen nog diverse fruitstruiken worden gesnoeid, zoals kruisbessen en rode, witte en zwarte aalbessen
Oogsten
Niet spitten? Niet spitten? Wat wel spitwerk kost, is het uit de grond halen van de aardperen. We hebben een bed van tien meter lang en zo’n anderhalve meter breed. En aardperen kunnen twee spaden diep zitten.
De kleine aardperen gingen voorheen naar onze bonte bentheimer landvarkens, maar die hebben sinds 8 mei 2024 een ander tehuis. Waarheen nu met de kleine? We strooien ze in de natuur. En de grote eten we op en herplanten we.
De pastinaken en schorseneren staan ook nog gewoon in de moestuin. Om die te oogsten moet je de grond ook roeren, om maar niet te spreken van onze witlo(o)f, die onder een laag dekaarde ligt.
Wat graven en spitten in de moestuin is natuurlijk wat anders dan steevast met grof materieel hele akkers diep te ploegen.