De Lekkerste Recepten van de Dag

Er is, tien jaar na Familierecepten, een nieuw boek verschenen met 250 gerechten uit de keuken van Felix Wilbrink. En niet zomaar recepten, hij heeft uit de drieduizend die van zijn hand verschenen, de beste gekozen. Allemaal goed maakbaar; een klein feestje in de Nederlandse keuken.

Felix Wilbrink was jarenlang redacteur voor de schone kunsten bij De Telegraaf/Het Nieuws van de Dag. En plotseling mocht hij ook over zijn hobby – koken – voor de krant schrijven. Dagelijks een recept en in de weekenden een meer uitgebreide reportage over ‘ons eten’. Daarin hebben wij ook een paar keer mogen schitteren, over witlo(o)f en yacon. (Het is gewoon ‘ons eten’ omdat de doelgroep gemiddeld Nederland, lezers van De Telegraaf, was.)

Van sommige boeken word je blij. En dit is er een van, want het zijn fijne, begrijpelijke, alledaagse-met-een-plus recepten. Het boek omvat grofweg de periode 2014 tot en met 2019 en de gerechten zijn in die dagen ongetwijfeld door veel lezers thuis bereid. Voor vrijwel alle recepten geldt dat je de meeste ingrediënten wel in huis hebt, en wat niet, is makkelijk verkrijgbaar. Geen hoogstaand culinair gegoochel, maar mooi en lekker. We weten zeker dat je aan dit boek veel plezier beleeft.

TitelDe Lekkerste Recepten van de Dag, 250 gerechten uit de keuken van Felix Wilbrink
VanFelix Wilbrink
UitgeverEdicola Publishing
ISBN978 94 93358 66 9
Verschenen21 februari 2025
Prijs€ 27,95 (hard cover)
Verkrijgbaar bijDe boekhandel van steen en cement. En anders bij deze webwinkel, daar houden de boekhandelaren ook iets aan over.

In het voorwoord vertelt Wilbrink over hoe hij aan de kook is geraakt en hoe en waarom hij voor de krant werd gevraagd ‘eventjes’ de kookrubriek over te nemen. Enfin, dat werd dus zo’n tien jaar en ruim drieduizend recepten.
Leuk aan dit boek is niet alleen dat elk recept is voorzien van de datum waarop het in de krant verscheen, maar ook dat bovenaan fraai getekende illustraties van de ingrediënten prijken (van de hand van Marius Steenbergen). Bovendien zijn ze, op een enkele uitzondering na, behoorlijk in het seizoen. En het is vis, vlees of vegetarisch.

Vegetarisch

Wilbrink schrijft dat er wekelijks wel twee vegetarische recepten in de krant verschenen. Doch het woord ‘vegetarisch’ gebruikte hij zelden of niet. Het was gewoon een gerecht – toevallig zonder vlees of vis. En dat hadden niet alle lezers door:

“Half Nederland kan me hebben horen lachen, toen ik een brief kreeg: “Jullie van die vreselijke Telegraaf moeten ook eens wat aan vegetarische recepten doen…”

In dit boek staan 57 vegetarische recepten. Daar zou je bij wijze van spreken al een apart boek van kunnen maken..

Over een kookboek kan je geen lange beschouwing schrijven. In dit geval zou je misschien kunnen zeggen dat je elke dag wel een recept uit dit boek kunt koken. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van de meest ondergewaardeerde vis: de wijting. De Franse keuken is de keuken van de gourmands, daar weten ze wel beter, zij eten liever merlan.

Enfin, om de indruk af te ronden, geven we hieronder, ter illustratie, twee recepten, waarvan er één voor de tomaten telende moestuinier. En dan staan er nog 248 recepten meer in dit boek 🙂

Plaats een reactie