Boeren Blijven is de titel van een prachtig fotoboek over het boerenleven van de afgelopen vijftig jaar. Jan van ‘t Zelfde volgde al die jaren de boeren en maakte de foto’s. De verandering van het agrarisch bestaan in beeld gebracht. Een mooi kijk-, blader- en een beetje leesboek.
Hoe was het ook al weer?
De eerste woorden van de inleiding luiden “Bijna iedereen in Nederland heeft een binding met het boerenleven. Ouders of (over)grootouders kwamen van de boerderij – dat is niet zo raar als je bedenkt dat er een halve eeuw geleden nog 750.000 mensen in de landbouw werkten.”
Dat maakt dit boek meteen het ideale cadeau voor dat naaste of ietwat verdere familielid. Of de buurman, die zijn boerenbedrijf heeft moeten verkopen.
Maar vergeet vooral de hedendaagse mensch en jongeluu niet, de kinderen. Welke dertiger of veertiger weet nog hoe het er op een boerderij toegaat? En wat geven de anderen door aan hun kinderen? Melk komt uit de fabriek? Kiloknallers zijn geslaagde plofkippen? Zo zal de geboorte en verzorging van een kalf voor velen een openbaring zijn. Haro Hielkema geeft bij de foto’s een kort commentaar.
Weinig woorden, veel plaatjes
Al vaker schrijven we over agrarische aspecten – bijvoorbeeld: Boeren met Ontzag, Dit is uw Land, Eten uit de buurt, Bosatlas van het Voedsel of Boeren met Smaak is – dat zijn woorden.
In Boeren Blijven staan de beelden die daarbij horen.
Het verzorgd uitgevoerde boek met zgn hard cover telt 216 bladzijden en is van groot formaat (24,5 x 31,7 cm). De foto’s zijn in rubrieken ingedeeld. Van gemetselde schoorstenen, gevelteksten, de weidegang, het kaas maken, het schoonmaken van de stal en nog veel meer tot foto’s van de boeren zelve.
Titel | Boeren Blijven |
Van | Jan van ‘t Zelfde en Haro Hielkema |
Uitgever | W BOOKS |
ISBN | 978 9462 5814 94 |
Verschenen | 1 augustus 2016 |
Prijs | € 29,95 |
Verkrijgbaar bij | Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze webwinkel aan. Hierin werken drie echte boekhandels samen: De Kler (Leiden e.o,), Kniphorst (Wageningen) en Haasbeek (Alphen a/d Rijn). Dus dan verdient de echte boekhandel ook wat. |
Het boek is in vier hoofdcategorieën verdeeld: Op en om het erf, Koetjes en kalfjes, Te hooi en te gras, Veldwerk. En er wordt besloten met De smid, Boeren, Dankwoord en… joehoe! een register met plaatsnamen. Jan van ‘t Zelfde heeft in heel Nederland foto’s genomen. Van elke letter uit het alfabet, geven we een plaatsnaam kris kras uit Nederland: Anjum, Barneveld, Colijnsplaat, Dwingeloo, Ens, Finsterwolde, Gees, Holwerd, IJzendijke, Junne, Koudekerk a/d Riin, Leiderdorp, Minnertsga, Noordbeemster, Orvelte, Reijmerstok, Slenaken, Terschelling, Urk, Vorden, Wognum, Zoeterwoude, Zwammerdam
.Binnen de categorieën zijn de foto’s ook weer gegroepeerd. Dus bij ‘Op en om het erf’ is er een groep ‘Privaat’ maar ook ‘Varkens’ en ‘Schuurdeuren’. Bij ‘Veldwerk’ is het ‘Ploegen’ en ‘Eggen’ maar ook ‘Rogge’, ‘Tarwe’ enzovoorts. Foto’s van toen en nu en de tussentijd wisselen elkaar af. Zo ontstaat er een heimweebeeld.
Maar misschien keert wel een deel van de oude werkelijkheid terug, want tijdens Foodlog Dag werd vastgesteld dat de huidige manier van landbouw bedrijven tegen haar grenzen is aangelopen. Kleinschaliger en specialisatie van producten wordt het thema voor de komende jaren. Geloof ons maar. Het succes van de familie Van der Voort is menigeen bekend – ze maken uitmuntende, unieke kazen, de Remekers – maar wat te denken van ….
…. Arjan en Natasja
Natasja Bekkers en Arjan Wijnstra runnen de Boerderij Groot Brandenborch in Vorden. Ze doen dat op ouderwetse wijze, dus met echte pk’s – paardenkrachten. En er wordt met de hand gemolken. Alles is echt ambachtelijk. Het is een keuze. Maar bedenk dat zij geen enorme investeringen in machineparken hoeven te doen, melkmachines et cetera aan te schaffen en ze zijn ook geen slaaf van de bank. Het is hard werken, maar het geeft voldoening.