Het Grote Stamppotboek

Het Grote Stamppotboek is een ontzettend leuk boek over stamppotten en alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard met heel veel recepten voor bijzondere maaltijden, maar het is ook een kijk, lees en experimenteerboek. Het plezier spat er gewoon van af. En dat is aanstekelijk.

Het is voor volwassenen, maar ook uitstekend geschikt om met grotere kinderen te gaan koken.

De tweede druk van Het Grote Stamppotboek is onderweg. Of het is er al, op dit moment, eind oktober 2017. In elk geval, u kunt dit fraaie boek van Marije Sietsma en de koning van de stamppotten, Werner Drent, gewoon bestellen.

Het plezier spat er vanafVolgens Jacques Meerman, in zijn boek de Kleine Geschiedenis van de Hutspot, is er niets Nederlandser dan hutspot. Of het moet stamppot met boerenkool of zuurkool zijn, voegen wij er bescheiden aan toe. Natuurlijk met rookworst. Of hete bliksem. Dan hebben we de toppers wel gehad. En dan is er de subtop met stamppot rauwe andijvie, bietenstamp, stamppot met groenlof en spekjes. En dan? Rode kool, spruitjes, pastinaak? Ja, zo kan je van alle groenten wel stamppot maken.
En dat is precies waar dit boek over gaat.


En moet stamppot dan als een koeienvlaai op het bord zijn gekwakt? Welnee, het kan allerlei vormen en verschijningen aannemen. Van bitterballen, opgerold in pannenkoekjes of uitziend als bolletjes ijs.
En altijd met rookworst of spekjes? Ook dat kan anders. Zoals in de Kleine Geschiedenis van de Hutspot staat, was de hutspot van origine een mengel van allerlei eetbaars. En pas in 1852 werd het stampen in een kookboek geïntroduceerd.

Dit boek is een pareltje vanwege de “wilde” ideeën die dan ook nog eens heel goed maakbaar zijn èn het is rijk gelardeerd met extra informatie over de groenten of andere van toepassing zijnde zaken.
Fijn dat het weer opnieuw wordt uitgegeven. Nu kunt u ook thuis flink stampen.

Titel Het Grote <waanzinnig en heel bijzondere> Stamppot Boek <vol plakkerige, handige en explosieve experimenten>
Van Werner Drent en Marije Sietsma
Uitgever Uitgeverij Loopvis
ISBN 978 90 817 648 10 of 978 94 922 062 06
Verschenen oktober 2017 – nieuwe uitgave
Prijs € 24,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze webwinkel aan. Hierin werken drie echte boekhandels samen: De Kler (Leiden e.o,), Kniphorst (Wageningen) en Haasbeek (Alphen a/d Rijn). Dus dan verdient de echte boekhandel ook wat.

De vormgeving is eigenzinnig. Het won dan ook in 2013 de Gourmand Award voor ‘Best illustrated cookbook’. Er is een woordje vooraf, maar de inhoudsopgave staat achterin. Waarom ook niet? Want daar staat ook, gelijk in andere boeken, de index. Dus als u wat wilt opzoeken: achterin moet u zijn.


Aardappelistiek

Wezenlijk onderdeel van de hedendaagse stamppot is de aardappel. De eerste veertien pagina’s zijn er aan besteed: de teelt (bijvoorbeeld thuis, op het balkon in een pot), de geschiedenis, soorten en rassen aardappels en meer. Zoals: Waarom noemen we aardappels ook piepers? Een zelf uit te voeren pureetest maakt duidelijk waarom geen keukenmachine of staafmixer moet gebruiken om een echte puree te krijgen. En wat het effect van de verschillende technieken op de cellen in de aardappel is. Voor menig mens een zeer leerzaam stukje aardappelistiek.

Behalve de uitgebreide informatie over de patat, worden ook, afgewisseld door de recepten,  specifieke groenten nader belicht, zoals pompoenen, mais en slaas (kropsla, rucola e.d.), uien (knoflook, prei), kolen, erwten.


Het is dus niet alleen stampen. Er staan handige uitstapjes in, die bij, in of op een stamppot kunnen worden gebruikt. Zoals het zelf maken van lijm, haargel of chlorofyl – bladgroen. Dat net zo goed kan worden gebruikt worden om mayo te groen te maken als een puree te pimpen. Of wat dacht u ervan om zelf piccalilly te maken? En ook hoe u zelf groentenchips maakt. In de oven of in de frituurpan.


Een keur aan stamppotten

En er is een keur aan uitdagende en bijzondere stamppotten. Zoals zeemonster stamppot (met o.a. wier en lamsoor), stamppot met zevenblad, stamppot als eiervulling. En een met brandnetel. En bij een knolselderijtaartje denkt men niet in eerste instantie aan een stamppot. Maar dat is wel de vulling van de taart.

De stamppotten die de darmen aanzetten tot winderigheid, zijn in het deel ‘Klabam! Stinken en knallen’ opgenomen. Dat laat niets aan misverstanden over. Hier vinden we onder andere spruiten met kastanjes-stamppot, of stamppot bruine bonen (die de kinderen onder ons tot een drol mogen draaien). 31 oktober is Halloween, iets Amerikaans, dat ook in Nederland opkomt. Dus een stamppot pompoen past daar bijzonder bij.


Snacks

Stamppotten als snacks? Het kan. Een hotdog met zuurkoolstamp, loempia’s, saucijzenbroodje gevuld met uienstamp, het kan niet op.

Het eindigt met de klassiekers. De stamppot rauwe andijvie, een ovenschotel met broccoli, een echte Leidse hutspot (laat Jacques Meerman het maar niet zien) en de husselflussel is iets voor midden zomer.


 

 

Plaats een reactie