De zomer van 2018 is warm en droog begonnen. De doorgaans welkome verkoelende buitjes blijven achterwege. Hitteplan of niet, de merels eten onze palmkool en de boerenkool is verschrompelt. Onder het motto gedeelde smart is halve smart, wat plaatjes uit onze tuin.
Droogte in Nederland en geen hitteplan
Zo kondigde de NOS het nieuws van de droogte aan. Het leek of de Staat der Nederlanden geheel onvoorbereid was. Doch dit was in de categorie ‘sensationele koppen’. Wie het stuk las zag dat er wel een hitteplan is, maar dat dit nog niet in werking is getreden. Dat gebeurt pas “… als het KNMI verwacht dat er meer dan 10 procent kans is dat er vier dagen op rij een temperatuur van 27 graden of meer wordt gehaald.” We weten niet waar wordt gemeten, maar bij ons is het zeker al meer dan vier dagen boven de 27 graden.
Inmiddels heeft de NOS de kop aangepast.
Maar wat is het Nationaal Hitteplan? Kijk hier [pdf]
Hoewel het Vlaamse magazine Knack berichtte dat medio juni in Vlaanderen het hitteplan actief werd, is bij de Vlaamse overheid geen hitteplan te vinden. Wel hier. Maar bij het agentschap Zorg en Gezondheid staan wel wat richtlijnen.
En in de moestuin?
De slakken durven zich met deze droge gronden en hoge temperaturen minder te laten zien. Courgettes, pompoenen, yacon, bonen, ze doen het uitstekend. Maar sla schiet door (maar is nog uitstekend eetbaar), tomaten stoppen met groeien als het warmer dan pakweg 25 graden is en sommig zaad wil niet kiemen als het te warm is.
We waren verheugd dat de palmkool dit jaar zo mooi en ongeschonden groeide. Dat is wel eens anders geweest. Tot gisteren. De vogels hebben toegeslagen.
Er zijn veel vogels – vooral merels en lijsters – in onze moestuin. In de recensie van Plaagdieren Boek refereren we er al aan. SOVON mag dan wel berichten dat er minder merels zijn, maar ze zijn allemaal in onze tuin!
Boerenkool is gaan hemelen. We dachten slim te zijn. De avond tevoren hadden we de grond flink nat gemaakt. De boerenkoolplantjes uitgeplant, koolkraagje erom. En de dagen erna elke keer wat water. De koolkraag voorkomt niet alleen dat de koolvlieg haar eitjes bij de plant legt, het houdt ook de grond vochtig. Na twee dagen was de helft dood. Nu alles. Het is en/of:
– de koolkragen verwarmen de grond, te warm
– de verdamping van de koolplantjes was groter dan de vochtopname door de wortels.
Enfin, we hebben nog wat zaailingen achtergehouden.
En de rest van de merels vertoeft bij ons
In die gortdroge 1976 won Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk, na een duel met Joop Zoetemelk. Een heerlijke zomer voor een kind verder. Maar 2018 slaat alles. Ik heb de Blauwbessen overgelaten aan de gevederde vrienden (ga ze plukken op een boerderij) en enkele teelten opgegeven. Bonen gaan geweldig ja, tomaten ook, pompoenen etc ook. Bladgroenten heb ik al enkele jaren in de schaduw staan. Daardoor groeien ze traag maar schieten niet voortijdig door. Selder en zo doen het ook goed.
Proficiat met de website. Het is wennen, zoals dat ook altijd was met Foodlog. Daarvan vind ik de 2006-versie nog steeds de beste.
Vele groeten uit Houthalen
Steven
Gedeelde smart i.d.d., dank je wel, het troost een beetje. Misschien ook doordat ik zie dat het in mijn (Zeeuwse) tuin toch nog een pietsie minder erg is. Maar vandaag is het hier inmiddels misschien even erg. Eer ik binnen blijf…
Aanleiding om te reageren is ook het trieste lot van de kolen. Die koolkragen van jullie zien er degelijk uit. Die van mij zijn snelsnel geknipt van plastic kaasplakjes verpakkingen en dus doorzichtig. Misschien warmt dat minder op? Als het kan troosten: mijn broccoli’s staan er dus nog goed bij maar ik was laat met boerenkool zaaien en nu nu mislukt het voortdurend.
Fijne blog! Aan de website moet ik nog wennen.
Dank. De boerenkool waren nog wel erg jonge zaailingen, hoor. Andere kolen groeien als kool (hoe zeg ik dat).
Ja, ook wij moeten wennen. Op veel punten is het helderder, maar kennelijk moet alles tablet/iPad-gericht zijn, tegenwoordig. Leuke dingen, maar wel met beperkingen.
Er is voor de moestuin maar een manier om met deze droogte om te gaan. Te allen tijde de grond met organisch materiaal bedekt bedekt houden. De grond blijft koel en het vocht blijft in de grond, ook de grondlagen niet verstoren met spitten ed.
Vooral dit weer laat zien hoe belangrijk het is om de grond bedekt te houden, zoals bovenstaande foto’s laten zien.
Eens. Bij de kolen wordt in de bovenlaag varkenspoep ingevorkt, me dunkt een behoorlijk organische laag. Terzijde, maar het is dit jaar opgevallen dat een extra laag materiaal tussen de bonen de ideale omgeving bleek voor slakken. Werd voldoende vocht vastgehouden. En de juist gekiemde bonen waren een feestmaal 🙂