|
Gulsen zegt: "Als je de tomatenpuree van te voren wat bakt in olijfolie, wordt ze minder zuur en zachter." Dat hebben we gedaan. Vork de couscous of fijne bulgur los. Meng met de hand de tomatenpuree erdoor en de olijfolie en de citroensap. Meng de andere ingrediënten er door. Breng op smaak met wat zout. Klaar. Serveer lauw of koel. |
Wie is Gulsen?
29 juni 2011
Eerst belde Petra, de zus van mrs. M, of ze haar verjaardag bij ons mocht vieren.
Ja, hoor, dat mag. (U moet weten, ze wonen hier.)
Een dag later belde ze met de mededeling dat zij en Henk ook wilden gaan trouwen op die dag. Kan dat ook bij jullie? Zestig man ongeveer?
Ja, hoor. Dat kan. (Voor je familie heb je alles over, hè.)
"En er moet natuurlijk wel wat aan catering worden gedaan," zei Petra.
"Gulsen!", dacht ik.
"En het mag niet te veel kosten."
"Gulsen??", dacht ik.
Gulsen Tahtabas is lid van ons Slow Food convivium. Ze kan zulke ontzettend lekkere Turkse gerechten maken, dat ze alweer enige tijd terug voorzichtige schreden op het pad der catering heeft gezet. Op een van de avonden dat 'wij van Slow Food' bijeen waren, kibbelden Gulsen en ik over de kwaliteit van olijfolie. Voor Gulsen is de Turkse olijfolie het lekkerst. Ik liet haar proeven van de Portugese (deze) en na veel gedraaikont gaf ze het toe: de Portugese was beduidend beter dan haar Turkse olie. "Maar in Turkije hebben ze heus ook zulke lekkere olie," voegde ze er aan toe. (Ja hoor, Gulsen.)
Enfin, Gulsen gaat de catering doen tijdens de trouwerij van Petra en Henk.
Judith, ook Slow Food-lid, hoorde dit. Zij schrijft artikelen o.a. voorVeluweLeven. Toevallig had ze net over Gulsen geschreven – Turkse streekproducten op de Veluwe? – en ze mailde mij een pdf met het stuk. Komt in het zomernummer van het blad, schreef ze erbij. Of ik er wel vertrouwelijk mee om wilde gaan. (Ja hoor, Judith.)
Maar daar stond dit recept in. En aangezien ik vanavond schapenvlees met courgette maak, leek me deze kisir er lekker bij.
En dat is zo!