Niet alle groenten zijn eenjarig. Enkele van de lekkerste zijn vaste planten. Dan hebben we het over rabarber, zeekool, aardperen (topinamboers), crosnes, asperges en…. hosta. Dat schreef The Garden in april 2009. Dat artikel duikelden we weer op, nu we toch weer aan lente gaan denken.
Hieronder sommen we wat vaste groenteplanten op. Het vaste betekent echter niet dat ze geen onderhoud behoeven of niet eens af en toe moeten worden verplant.
Rabarber is een voorjaarsgroente. We hebben deze plant al uitgebreid beschreven bij onze groentebeschrijvingen. Klik rabarber. Door ze te forceren onder een zgn. rabarberpot krijgt u sneller lange blekere stengels. Wij doen dat niet. |
Aardperen zijn er voor de late herfst winter en het vroege voorjaar. Als u ze niet voortijdig rooit en inkuilt, zoals wij, en anders de aarde niet met stro bedekt, zoals wij in deze winter, dan is het lastig ze te rooien. Dan wordt het veel aardperen eten als vorst wegtrekt. |
Zeekool houdt van een zilte zee-omgeving. We gaan het dit jaar in onze moestuin zaaien. Na twee jaar kunnen de eerste scheuten worden geoogst. Ze worden gebleekt getrokken onder een pot of emmer.
Slakken en duiven houden van het jonge, verse blad.
Crosne of Japanse Andoorn – of zoals de Britten zeggen Chinese artichokes. (De aardperen heten Jerusalem artichokes.)
Wij hebben geen crosnes geteeld. Eigenlijk omdat we aardperen hebben en crosnes kleiner zijn. Ze schijnen lekker te smaken en de teelt ervan is niet moeilijk. "Thin and ridged, they are time-consuming to clean and are best dug just before use," aldus het stuk in The Garden. Volgens deze en andere bronnen worden ze geoogst als de vorst het blad doet verschrompelen. Schreef hij, zonder ervaring.
Asperges voor de late lente. De teelt ervan hebben we ook al uitgebreid beschreven, klik hier op asperges. |
Zuring kan tot laat in het jaar worden gegeten en de blaadjes laten zich ook alweer vroeg zien. Klik hier voor zuring. |
Artisjokken zijn de groenten voor hartje zomer en wat later. Voor de geschiedenis en teelt, klik hier op artisjokken. |
Kardoen. Dat is het ruige broertje van de artisjok. De bladstengels worden, door ze te omwikkelen, gebleekt en daarna gegeten (gestoofd e.d.). Wij hebben kardoenen in de moestuin gehad, maar het bekoorde ons niet.
Brave Hendrik is de vroegste spinazie die u zich kunt wensen. Het groeit op de onmogelijkste plekken. Klik hier om meer te lezen over Brave Hendrik. |
Eeuwig moes is een koolsoort die zich niet door zaad voortplant, doch door te stekken of lange takken af te leggen. We hebben 'm in de moestuin en plukken af en toe blad, bijvoorbeeld om mee te wokken in een gerecht.
Hostascheuten
"Young hosta shoots are a good mild-tasting spinach alternative in spring," aldus The Garden. Oftewel: hostascheuten zijn eetbaar. Kennelijk is hostakopita een Griekse "spinazie"tart met hostascheuten en kent men in Japan nori maki shushi, dat gevuld is met gekookte hostascheuten, gemarineerd in sojasaus.
|
Jonge scheuten worden verzameld en geschild, gekookt of gestoomd als asperges. Grotere hostascheuten worden bitterder naar mate ze groter zijn. NB de scheuten van de rietsigaar (typha) schijnen ook eetbaar te zijn. |
Ben geinteresseerd in vaste groentes voorjaar en winter