Agapanthus toegedekt

Het werd hoog tijd. Eigenlijk is er al sneeuw en vorst overheen gegaan. Maar nu zijn de agapanthussen in de voortuin met stro toegedekt. Voor alle zekerheid.

Laks

Hoewel onze agapanthus 'septemberhemel' winterhard heet te zijn, heb ik mijn laksheid vervloekt toen het onlangs heftig ging sneeuwen en de dagen daarna bovendien een paar graden vroor. Ik troostte me met de gedachte dat de sneeuw een isolerende laag vormde en dat de planten absoluut niet zouden worden gekwetst. Maar toch…. Dus nu alsnog de bedden toegedekt. (In de late herfst, als de planten zo goed als afgestorven zijn, knip ik ze eerst tot op plm. 10 cm boven de grond af.)

Hessenhof

Een jaar of zes geleden hebben we deze agapanthus 'septemberhemel' geplant. Pontificaal voor het huis over de hele breedte. Deze kruising  is winterhard.
Het moet in het najaar van 2001 zijn geweest dat we op De Hessenhof in Ede waren. Op zoek naar een winterharde agapanthus. Hans Kramer wees naar een koude bak, waarin stekken van A. 'septemberhemel' in 7 x 7 plastic potjes stonden. Een eigen ontdekking of bewuste kruising van Kramer.
"Kom na de winter maar terug, dan weet je zeker welke het hebben overleefd," zei hij toen we de bestelling voor een stuk of dertig planten plaatsten.
Dat deden we.

En we plantten in het voorjaar. De planten worden elk jaar groter en groter. Het is in augustus – nee: niet september, maar tot in september – dat het een prachtig diepblauwe zee voor het huis is. Telkens weer indrukwekkend; haast ontroerend mooi.

Winterhard

Wat is winterhard? Over het algemeen gaat de agapanthus niet voor winterhard door. Ze is meestal als pot-/kuipplant verkrijgbaar. Misschien kan ie -50 Celsius hebben, maar dat is het dan ook wel. Ook al garandeerde Kramer dat A. 'septemberhemel' wel winterhard is, toch leggen we er elk najaar een laag stro op. 
Better safe than sorry.
En stro hebben we toch voor de beesten.

Link: Hessenhof

Plaats een reactie