Knoppen en twijgen – Herkenning van inheemse bomen en struiken

Een natuurgids om bomen en struiken te herkennen in de winter. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nooit eerder gerealiseerd had dat zoiets misschien ook handig zou kunnen zijn. Maar nu ik er over nadenk – in de winter wil je snoeien, of verplanten, en dan denk je: ‘Tja. Was dit nou de gele kornoelje?’.

Of je wandelt door een bos, haalt een frisse neus. Je herkent bomen aan hun bast, maar ook aan de knoppen.

Een op het eerste gezicht wat wonderlijk boek. Prachtig uitgevoerd, daar heeft de uitgever wel voor gezorgd. Er staan honderdvijftig bomen en struiken in. De oorsprong van deze gids is Zwitserland, dus er staan ook een paar soorten in die wij in Nederland misschien niet kennen, zoals gewone alpenroos, kruipend rotsroosje en sneeuwpeer, maar als je in de winter op vakantie gaat naar een van de Alpenlanden, en je wilt daar graag bomen en struiken herkennen, dan is deze gids ook daar heel nuttig.

Een verrassende, leuke gids voor de natuurliefhebber of zij die het willen worden. En vooral ook om door te bladeren en te genieten van de schoonheid van knoppen.

TitelKnoppen en twijgen – Herkenning van inheemse bomen en struiken
VanJean-Denis Godet (vertaald uit het Duits door Ger Meesters)
UitgeverNoordboek
ISBN978 90 5615 666 4
Verschenenfebruari 2021
Prijs€ 22,50
Verkrijgbaar bijAlle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze aan. Dan verdient de echte boekhandel zelf ook nog iets.

Beslisboom

Iedere soort heeft een eigen pagina met mooie foto’s en beknopte beschrijvingen van zijn belangrijkste kenmerken. Achterin vind je uiteraard een register en literatuurvermeldingen. Maar voorin is het meest interessante deel. Na een stuk of twintig pagina’s uitleg over determinatiekenmerken en hoe deze gids te gebruiken, volgt namelijk een determinatiesleutel. Dat is dus een beslisboom, die helpt om je weg te vinden in het struikgewas van al die twijgen en knoppen. Oftewel, zoiets als: ‘A. Is de boom bladverliezend? Ja – ga naar B. Nee – ga naar X’. Maar dan veel ingewikkelder. Maar het helpt je wel met een begin te vinden in de nogal onoverzichtelijke wereld van knoppen en twijgen. En ja, inderdaad, om dus door de bomen het bos te gaan zien.

Walnoot blijkt inderdaad walnoot

Ik heb de determinatiesleutel uitgeprobeerd op de walnoot (Juglans regia) die achter ons huis staat. Niet gehinderd door veel kennis over kortloten, enkelsporige bladlittekens, en spiraalvormige knopposities. Mijn onwetendheid leverde het nodige geblader en gezoek op, maar uiteindelijk kwam ik toch een heel eind! Dat geeft de burger moed. En eerlijk gezegd vond ik het ook heel leuk om weer eens op een heel andere manier naar een boom te kijken. Dus ja, een mooi boek, maar misschien niet voor iedereen.

Plaats een reactie