De natuur is Mondriaan – vervolg

Op dinsdag 16 februari 2021 worden we plotseling gebeld door Hilbert Lootsma van Vereniging Rembrandt. Ze hadden ons blog De natuur is Mondriaan ontdekt, omdat in het voorjaarsnummer van hun tijdschrift aandacht wordt besteed aan de relatie natuur en kunst.

December 2009 lag er een pak sneeuw. De natuur is Mondriaan schreven we in een korte blog. Nu, ruim elf jaar later is het misschien technisch gesproken in het systeem weggezakt, maar nog steeds actueel.
Of ze de foto’s mochten gebruiken, vroeg Hilbert, want er wordt in R Bulletin aandacht besteed aan buiten kijken en kunst zien.

2021 is door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen uitgeroepen tot themajaar ‘Ode aan het Nederlandse landschap”. Verschillende musea door heel Nederland en ook de Vereniging Rembrandt besteden aandacht aan dit themajaar.

#museumbuiten

“Het wordt een korte vermelding, maar het is erg leuk,” zei hij.
Natuurlijk, geen probleem. De kracht van Internet is delen, ook al wordt het nu in een tijdschrift afgedrukt.
“Ken je de Verenging Rembrandt?”
We komen regelmatig in musea, hebben een museum jaarkaart. Een aantal jaren geleden waren we in Schloss Moyland waar toen (ook) een tentoonstelling van etsen van Rembrandt was. Dus….
“Ja, dat is het misverstand,” verduidelijkt Lootsma, “de vereniging doet veel meer dan zich richten op Rembrandt. Zo helpen we musea bij het aankopen van kunstwerken.”
De naam is dus te klein voor de lading.
En dan blijk je als lid een prachtig blad verzorgd tijdschrift R Bulletin te krijgen en een soort van museumjaarkaart: gratis toegang tot veel musea.
De vereniging telt zestienduizend leden.

Doe mee!
Ons blog, of eigenlijk de foto’s, is een voorbeeld voor de fotowedstrijd die nu start. “Deel uw foto op social media via #museumbuiten. Meer over deze actie, waarmee ook prijzen zijn te verdienen, volgt via onze eerstvolgende nieuwsbrief.” (Deze verschijnt in de week van 5-9 april mailde Hilbert Lootsma later.)
Doe je mee? De nieuwsbrief ontvang je door een e-mail te sturen naar bureau@verenigingrembrandt.nl o.v.v. ‘nieuwsbrief aan’ (klik op de link en we hebben het al ingevuld.)

R Bulletin

Als je een beetje van kunst houdt, is dit wel een heel erg mooi tijdschrift. Nieuwtjes, columns, artikelen – Goede kunstenaars maken je opmerkzaam -, prachtige foto’s. De omslag van het blad toont een detail van een fenomenaal wandsculptuur van de Ghanese kunstenaar El Anatsui – te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar elders in het blad ook een gouden dubloen uit 1590 die met hulp van de vereniging is gekocht door het Groninger Museum. Wat is daar zo bijzonder aan? Het is een Groningse munt waarvan het bestaan alleen uit archiefbronnen bleek. En in Dordrecht moeten wij het werk De Oorsprong, Bosgezicht te Oosterbeek van Matthijs Maris zien, een schilderij dat in onze eigen gemeente ten tijde van de Oosterbeekse School is gemaakt.

Oud, modern, schilderkunst en beeldhouwwerken. Van alles in dit prachtige blad. 16.000 + 2 Wij zijn subiet lid geworden.

Omslag van het kwartaalblad – jaargang 31, nr 1 – voorjaar 2021

Plaats een reactie