Amsterdam Symposium on the History of Food

donderdag 05 juni - vrijdag 06 juni Hele dag

Op 5 en 6 juni 2025 is het achtste Amsterdam Symposium on the History of Food. Het thema van dit jaar is ‘Food and the city‘.

Sinds jagers en verzamelaars zo’n 13.000 jaar geleden een vaste verblijfplaats kozen en (dus) vormen van landbouw, heeft de manier waarop mensen voedsel produceren en consumeren een ingrijpende invloed gehad op de wereld waarin wij leven.

Hoewel het begrip ‘milieu’ – dat wij nu gebruiken om de omvang en reikwijdte van deze menselijke invloed op de planeet te beschrijven – een betrekkelijk modern concept is, hebben historici, archeologen en ecologen de voortdurende onderlinge verbondenheid van voedsel en milieu zorgvuldig in kaart gebracht.

Steden hebben een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van het voedsel. Hun invloed op de organisatie van voedselsystemen, de opkomst van moderne voedseltechnologieën en de opkomst van nieuwe voedselculturen en -identiteiten is zo groot dat sommige wetenschappers hebben verklaard dat het moeilijk is om “de geschiedenis van stedelijk voedsel simpelweg te scheiden van de geschiedenis van voedsel”.

De groei van steden en andere dichtbevolkte nederzettingen is op zijn beurt op doorslaggevende wijze gevormd door de geografie van voedselproductie en -consumptie binnen en over stadsgrenzen heen. Voedselhandel, imperialisme en migratie hebben de transportnetwerken, landschappen en culinaire infrastructuren van metropolen uitgebreid. Migrantenmarkten hebben nieuwe vormen van mondiale voedselketens gesmeed en nieuwe vormen van gewoonten, handel en keuken opgeroepen.

Voor het hele programma, inschrijven en meer: dit is de website.

 

Meer info

Universiteit van Amsterdam Bijzondere Collecties
Marjolein Woltering
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Ja
40 euro of 25 euro

Waar

Aula van de Universiteit van Amsterdam
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie