Internationale Notendag

zaterdag 22 oktober Hele dag

Er zijn meer verschillende noten dan je je kunt voorstellen: walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, cashewnoot, beukennoot, amandel et cetera. Ze zijn eiwitrijk en bevatten (uiteraard) plantaardige vetten. De ene noot is gezonder dan de andere, zo zijn walnoten door het hoge gehalte aan omega-3 goed voor hart en bloedvaten. Ze bevatten ook veel antioxidanten. Dat geldt ook voor hazelnoten, die ook veel foliumzuur bevatten.

Dat is noten eten voor de gezondheid, maar wat dacht je van likeuren en, als de boom gekapt wordt, heb je kapitaal hout. Notenhout is prachtig! Noten zijn gezond, het is goed voedsel om de winter mee door te komen, plantaardige eiwitten en vetten zijn goede vleesvervangers, de bomen kunnen heel mooi zijn.

22 Oktober staat in het teken van alles wat met noten te maken heeft, inclusief recepten en kooktips.

De dag is een initiatief van de Britse Liberation Foods Company, die noten als gezonde(re) snack wilde aanbevelen. In 2015 verscheen de National Nut Day  op haar website. Hoewel het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd, heeft deze feestdag zich wereldwijd verspreid.

Wij zijn noten

Volgens het Nutcreacker Museum waren noten al bijna 800.000 jaar geleden een vast onderdeel van het menselijk dieet. Dat ligt wel voor de hand in de tijd van jager-verzamelaars. Vroege Europeanen aten pistachenoten, terwijl Grieken en Romeinen geloofden dat walnoten een geschenk van de goden waren.

De Nederlandse Notenvereniging heeft deze dag ook omarmd.

 

Meer infoToegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Plaats een reactie