Praktijkdag: Zoetwatervis Zuiver op de Graat

zondag 22 maart 07:30 - 21:00

Praktijkdag Zoetwatervis 300x300De eerste Praktijkdag ‘Zoetwatervis, Zuiver op de graat’ op 16 november 2014 werd een overweldigend succes! Het is dus duidelijk: Voor iedereen die er niet bij kon zijn, het niet wist of nog een keer mee op pad wil, organiseren visser Andre Blokland en kok Arjan Smit op 22 maart deze Praktijkdag nog een keer.
Na maart is het weer enige tijd niet mogelijk aan de slag te gaan met zoetwatervis: Eind maart sluit het seizoen voor deze visserij, de vissen gaan zich dan voorbereiden op de voortplanting.


Brochure en aanmeldinformatie: zie hier (pdf opent zich)
Max aantal deelnemers: 30
Prijs p.p. 85 euro
Onverplicht voorwerk: Lees dit prachtige boek van Hanneke Videler

Globaal programma

• In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 maart vertrekt Andre met zijn netten vanaf ‘De Griendhut’ om daar rond 7.30 uur met gevulde netten terug te keren. Verwarmd door vuurwater wachten we hem aan de oever op. Na het binnenhalen van de netten halen we ze samen leeg. We re’en de netten en sorteren de vis. We leren welke soorten zoetwatervis er zijn en waar, hoe waarom ze daar leven.
• We vertrekken na inladen van de vangst met eigen vervoer naar ‘Proeverij De Pronckheer’ in Cothen. Daar wacht ons een kop dampende koffie/thee met stevige koek.
• Aan lange tafels bij de buiten-keuken krijgen we uitleg en demonstraties over ontweiden, schubben en fileren van de gevangen vis. Na het luisteren en kijken….. zelf aan de slag!
• Ondertussen hebben we echte trek. De lunch met diverse streekgerechten wordt geserveerd en de eerste stoere verhalen gaan de tafel rond.
• Gevoed en uitgerust gaan we in de binnen/buiten keuken van ‘De Pronckheer’ de schoongemaakte vis verder verwerken. We besteden de nodige tijd en aandacht aan de kennismaking met de verschillende bereidingswijzen. Te denken valt aan: visworst, paté, ceviche, tartaar en langzaam garen, sous vide, paneren, quiche. We presenteren de vis op schalen waarna we allemaal aanschuiven aan ons eigen welverdiende ‘Vissermans buffet’!

 

 

Meer info


Hiske Ridder
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Ja

Waar

De Pronckheer
Kaart wordt geladen...