Reclaim the seeds – zadenruilbeurs Lier (bij Antwerpen)

zondag 03 maart 10:00 - 17:00

Op zondag 3 maart 2024 vindt de Reclaim the Seeds – Zadenbeurs plaats in Lier, nabij Antwerpen. Het evenement biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zadendiversiteit.

Zadenmarkt, ruilmarkt, geefmarkt

Het is een markt met activiteiten, waar particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland zaden, knolletjes, bollen en stekken kunnen ruilen, weggeven en verkopen.

Patent op gewassen

In 2012 is Aseed met Reclaim the Seeds begonnen als reactie op de voorstellen voor een Europese zadenwetgeving. Dat versterkt de positie van de giganten als Bayer (die ook Monsanto heeft overgenomen), Syngenta (in 2021 door ChemChina overgenomen) en andere. Dat is niet goed voor de biodiversiteit.


Reclaim the seeds [4]Deze ontwikkeling betekent dat keuzes over voedsel en landbouw bij een paar bedrijven komt te liggen. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een beperkt aantal variëteiten aan; variëteiten die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde monocultuur en de voedselverwerkende industrie.
Dit gaat ten kosten van de veerkracht en biodiversiteit van de landbouw. Onze voedselvoorziening loopt sluipenderwijs gevaar. Kleinere producenten en particulieren raken hun handelsmogelijkheid en dus zeggenschap steeds meer kwijt.


Reclaim the seeds [1]In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.


Reclaim the Seeds biedt een alternatief voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project is door ASEED geïnitieerd en wordt nu lokaal door verschillende lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd.

Praktische informatie

Mee doen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger. Updates, een uitgebreider programma en achtergronden zullen te vinden zijn op de website van Reclaim the Seeds Lier.

Meer info

Reclaim the Seeds - Amsterdam

Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Populier – Middelbare Steinerschool
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie