Reclaim the seeds – zadenruilbeurs

zaterdag 04 maart Hele dag

Reclaim the seeds plaatjeOp zaterdag 4 maart 2017 vindt de zesde Reclaim the Seeds – Zadenbeurs plaats. Na Amsterdam, Den Bosch, Groningen, landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen en Wageningen is het dit maal in Nijmegen. Het evenement biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zadendiversiteit.

Zadenmarkt, ruilmarkt, geefmarkt

Zaterdag 4 maart is er een markt waar particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland zaden, knolletjes, bollen en stekken kunnen ruilen, weggeven en verkopen.

Patent op gewassen

Reclaim the seedsVijf jaar geleden is Aseed begonnen als reactie op de voorstellen voor een Europese zadenwetgeving. Dat versterkt de positie van de giganten als Bayer, Monsanto (of is Monsanto al overgenomen door Bayer?), Syngenta en anderen. Dat is niet goed voor de biodiversiteit.


Reclaim the seeds [4]Deze ontwikkeling betekent dat keuzes over voedsel en landbouw bij een paar bedrijven komt te liggen. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een beperkt aantal variëteiten aan; variëteiten die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde monocultuur en de voedselverwerkende industrie.
Dit gaat ten kosten van de veerkracht en biodiversiteit van de landbouw. Onze voedselvoorziening loopt sluipenderwijs gevaar. Kleinere producenten en particulieren raken hun handelsmogelijkheid en dus zeggenschap steeds meer kwijt.


Reclaim the seeds [1]In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.


Reclaim the Seeds biedt een alternatief voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project wordt elk jaar door ASEED en een wisselende groep lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd.

Praktische informatie

Mee doen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger. Updates, een uitgebreider programma en achtergronden zullen te vinden zijn op de website van Aseed. Contact: info@reclaimtheseeds.nl.

Entree van het gebouw via de Latensteinweg

Meer info

Aseed Europe

Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Vasim
Kaart wordt geladen...

2 gedachten over “Reclaim the seeds – zadenruilbeurs”

  1. Inspirerende plek om zaden te verzamelen en kennis uit te wisselen. Er zou in het onderwijs extra aandacht aan de basis van groenten en planten gegeven kunnen worden door een paar keer per jaar thema dagen op het gebied van groenten en fruit en het belang dit te eten en te kweken. Wat zit waar in en wat doet dat in je lichaam? Moestuinieren is tekort in basisschool en op dat hele kleine stukje grond wordt te eenzijdig hetzelfde verbouwd met kunstmest!
    Kortom…….?????

    Beantwoorden

Plaats een reactie