Barbacoa: schaap in de kuil

Het was een generale repetitie voor Foodbuzz. De genodigden waren leden van Slow Food. De locatie was bij ons, MergenMetz. Urenlang een (half) schaap grillen in een afgesloten kuil. Barbacoa heet dat, de (uiteindelijk) Spaanse wijze van barbecue.

De barbacoa was georganiseerd en geregeld door Atelier De Beleving.

De kuil is de oven

Simpel gesteld maakt je van een kuil een oven. Door de kuil af te sluiten, komt er nauwelijks nog zuurstof bij en blijft het houtskool gloeien – het vlamt niet. Dat is ook het principe van alle hedendaagse barbecues: het deksel zorgt voor een beperkt zuurstoftoevoer.

De kuil is ca. 160 x 60 x 80 cm. Het moet voldoende diep zijn. Hiernaast een dwarsdoorsnee (klik erop en het wordt groter).

De fotoreportage hieronder spreekt voor zich.


3 gedachten over “Barbacoa: schaap in de kuil”

  1. Ik heb een aantal jaren in New Zealand mogen wonen. De Maori’s (zeg maar de echte kiwi’s) passen deze kooktechniek al eeuwen toe. Voor vele soorten voedsel, groente, hele kip, varkensbouten, vis, noem maar op. Voor geïnteresseerden: google een op “hangi New Zealand”.
    groet,
    Han

    Beantwoorden

Plaats een reactie