De Herboristentuin op de schop

Onze Herboristentuin bestaat uit heilzame planten, of in ieder geval, planten waarvan een gezonde werking wordt verondersteld. We zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan om deze tuin op te frissen. Een herontwerp van zoiets specifieks doe je niet op een achternamiddag.

Een van de vier vakken van de herboristentuin deze zomer, nadat er al wat werk gedaan is. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit, toch staan er de nodige interessante planten in, zoals zilverschoon (Potentilla anserina), rozemarijn (Salvia rosmarinus), duizendblad (Achillea millefolium), absint alsem (Artemisia absinthum) en agrimonie (Agrimonia eupatoria) – eigen foto

Een stukje geschiedenis

De Herboristentuin is onderdeel van De Tuinen van MergenMetz. Ze werd al die tijd liefdevol verzorgd door vrijwilligers, waarvan de meesten ook echt tot herborist opgeleid . Het is indertijd door bestuursleden van het Herboristengilde opgezet op een manier die in stijl zou blijven met het huis en de door Buro Harro ontworpen Eetbare Siertuin.
Het betreft vier ietwat formeel aandoende vakken, met middenin een ornament dat op de oudste foto’s van het huis ook al te zien is. De beplanting zou volgens dat ontwerp niet hoger mogen zijn dan zestig centimeter om het vrije zicht op het huis niet te belemmeren. Dat beperkte uiteraard de plantenkeus. Een verdere beperking was (en is) de bodem: droge en arme zandgrond. De ligging – grotendeels vol in de zon – is in de loop van de jaren wel iets verbeterd omdat een aantal bomen in de tuin wat groter zijn geworden en meer schaduw geven. Maar nog steeds lijken twee van de vier vakken ‘s zomers meer op een soort woestijn.

De eerste aanleg. Herborist Bernhard Liesandt plant; zonder zijn bevlogenheid was er geen Herboristentuin – eigen foto

Opfrissen

Ongeveer een jaar geleden borrelde de wens op om de Herboristentuin eens goed onder handen te nemen. Door samenlopen van omstandigheden was er enerzijds een periode minder aandacht aan besteed dan nodig. En anderzijds was door enthousiasme van vrijwilligers het oorspronkelijke plan uit het oog verloren geraakt – er werd van alles bij-geplant. Kortom, de hoogste tijd om het ontwerp en de plantschema op te frissen. Uiteraard met behoud van het goede; er staan namelijk veel interessante planten en kruiden. Sommige planten waren niet meer terug te vinden, en andere planten hadden zich juist iets te enthousiast uitgebreid.

Een boomhommel (Bombus hypnorum) op de wilde marjolein (Origanum vulgare) in de Herboristentuin. Wilde marjolein wordt door herboristen gezien als – onder meer – rustgevend middel. Insecten zijn er ook gek op. Maar het breidt zich in onze tuin ook wel erg enthousiast uit als we het niet af en toe bijhouden – eigen foto

Van complex naar simpel

Onze vrijwilliger Gabie vonden we bereid om aan de slag te gaan met een nieuw ontwerp. Dat is een niet te onderschatten, doch wel uitdagende klus. We zijn begonnen met gezamenlijk een aantal uitgangspunten te definiëren. De belangrijkste:

  1. Aansluiten bij de omstandigheden die we in onze tuin hebben (oftewel, we gaan niet grootscheeps mest toevoegen, of folie ingraven, of zoiets),
  2. Liever geen planten die ontzettend woekeren, die we ook al op andere plaatsen in de tuin ruimschoots hebben staan, die niet winterhard zijn, of die fors giftig zijn,
  3. Zoveel mogelijk hergebruiken wat we al hebben, en
  4. Er moet een verhaal zijn. De Tuinen van MergenMetz zijn niet gericht op productie, maar op demonstratie. We willen de verschillende planten kunnen laten zien en erover kunnen vertellen aan onze bezoekers. En dus is het belangrijk dat we over de planten, maar ook het ontwerp van de tuin als geheel, een goed verhaal kunnen vertellen.

en weer complexer

Gabie ging voortvarend te werk en maakte een mooi ontwerp. Dat was geweldig enthousiasmerend. Het ontwerp werd steeds mooier, maar ook steeds complexer; het sloeg misschien een beetje door. De vier vakken werden opgedeeld in zestien kleinere vakken met elk een eigen thema. Daarbinnen meerdere soorten planten per vak. Waarbij we moesten zoeken naar planten die houden van arme grond en zon – gelukkig zijn er veel kruiden waar dat voor geldt. Maar op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos bijna niet meer – of eigenlijk door de kruiden de tuin bijna niet meer.

In het kader van hergebruik zijn we gestart met een aantal goede planten die op de verkeerde plek stonden uit te graven en tijdelijk op te potten tot ze hun nieuwe plek kunnen gaan vinden in het ontwerp. Eigen foto.

en van zestien naar vier

Waar Gabie en ik genoeg enthousiasme kenden, ontbrak het ons wel eens aan werkelijke kennis. In boeken en op Internet kun je alles vinden, maar niet zelden spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Irene Mosterd, een van de bestuursleden van het Herboristengilde schoot te hulp. We besloten om voor de plantkeuze vast te houden aan het dikke standaardwerk van Dr. Geert Verhelst: ‘Groot handboek geneeskrachtige planten’.

En Irene zei: “Tjonge, jullie maken het jezelf wel moeilijk.” Ambitieus zijn is goed – we willen immers dat onze Herboristentuin straks iets bijzonder is – maar we waren doorgeschoten in ons enthousiasme. De zestien vakken werden gewoon weer vier, met elk met een overkoepelend thema en een heleboel interessante planten die daarbij passen. We gaan uit van een basis – toevoegen kan altijd.

Ik tekende voor elk vak een ontwerp met ultrakort erbij geschreven aanvullende informatie. Deze ontwerpen zijn misschien niet volgens enige officiële richtlijn maar ze blijken uiterst functioneel. Daarover in een volgend blog meer.

Een voorbeeld van een schetsmatig ontwerp. Het ziet er simpel uit maar er zit veel denkwerk in! En het is nog steeds aan verandering onderhevig. De kenners onder jullie zien dat we in het ontwerp hierboven de eis van vooral laag blijvende planten een beetje hebben losgelaten – eigen foto

Volgende keer: plantkeuze en aan de slag!

In het volgende blog vertel ik meer over hoe we tot onze uiteindelijke plantkeuze zijn gekomen – onder andere met hulp van Arwen, onze andere vrijwilliger die ons al jaren helpt en de tuin heel goed kent, en Wendy, stagiaire van De Sprenk, die dan juist weer fris tegen de zaken aankijkt. Een gouden combinatie.
En natuurlijk vertel ik meer over hoe we echt aan de slag zijn gegaan, stapje voor stapje. Het voelt namelijk tegennatuurlijk om een tuin te vernieuwen terwijl je ook veel wilt behouden.

5 gedachten over “De Herboristentuin op de schop”

  1. Jammer om dit over de Herboristentuin te lezen. Voor mij persoonlijk schokkend om de foto’s te bekijken.
    Wat ik wel positief vindt, is, dat er van afgeweken wordt om niet alleen maar kruiden te planten die een maximale hoogde bereiken van z’n 40-50 cm. (ben ik altijd op tegen gewest zoals je weet).
    Heel fijn om te lezen dat er nog mensen zijn die hun best doen om de kruidentuin in stand te houden.
    Compliment!
    Neem als voorbeeld de Natuur, kijk om je heen waar je ook bent. Van de Natuur kun je leren, de beste leermeester!

    Beantwoorden
      • Norbert, dank je wel!
        Mooi compliment!
        Maar, in m’n eentje zou het heel moeilijk zijn geworden om de Herboristentuin te realiseren, en daarom gaat mijn dank aan: Laetitia, Arwen, Elvira, Marga, Annegré, Harriet, Marianne.
        Ben ik iemand vergeten? Neem het me niet kwalijk !

        Beantwoorden
    • Ja dat is ook leuk! Er zijn veel verschillende manieren te bedenken om de kruiden te groeperen. Wij hebben uiteindelijk een keuze gemaakt, maar ja, gelukkig is er geen goed of fout. Dat maakt het enkel maar interessanter.

      Beantwoorden

Plaats een reactie