De steenuil

Het nieuwste deeltje (nummer 23 alweer) in de vogelserie van AtlasContact is ‘De steenuil’. Wat een leuk boek. Erg prettig geschreven door Ronald van Harxen, ‘steenuilenman’ pur sang. En wat een leuke vogel. De hele serie is een aanrader voor de vogelliefhebber. Maar dit deeltje is wel weer echt een topper.

Bij de vorige vogelmonografie die ik recenseerde (De knobbelzwaan) sprak ik de wens uit dat de steenuil snel aan de beurt mag mogen! Mijn wens is heel erg snel verhoord. En hoe!
Een van mijn favoriete vogels heeft nu ook een van mijn favoriete vogelboeken. Hij mag naast de gierzwaluw in de kast. Maar zonder gekheid: de schrijver, Ronald van Harxen, combineert ruim 35 jaar kennis en (veld)ervaring met de steenuil met een prettige, vlotte pen. Zijn opsommingen van schuurtjes, nestkasten, aantallen, maten en gewichten worden op de een of andere manier nooit saai. Hij wisselt de meer theoretische beschrijvingen af met verslagen van dagen in het veld en wat hij en zijn kompanen daar zoal meemaken. Dat houdt het levendig.

De passie voor de steenuil, dat geweldige kleine uiltje van het kleinschalige boerenland, spreekt bij Van Harxen eerder tussen de regels door – hij is niet zo van de grote woorden of het effectbejag. En dat is wel zo prettig. Een frisse, zeer leesbare aanrader.

TitelDe steenuil
VanRonald van Harxen
UitgeverAtlasContact
ISBN978 90 450 3985 5
Verschenen19 november 2021
Prijs € 22,99
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.
Steenuil – foto: Stoyko Sabotanov, Wikimedia Commons

Plaats een reactie