De teelt van walnoten

Al een tijdje lag het op ons bureau: het boek over de teelt walnoten. Nu de tijd van noten nadert, namen we het ter hand. Alles wat je ooit zou kunnen willen weten over de teelt van walnoten schreven Bob Wertheim, Ton Baltissen en Anne Oosterbaan in dit boek. Bodem, groei, bloei, rassen, snoeien, bemesten, ziekten en plagen, oogst, verwerking en kwaliteit. En nog veel meer. Vooral gericht op de professionele teler, maar ook voor de liefhebber bevat het zeker een bom van interessante informatie!

Teelthandleiding voor walnoten

Dit boek is een teelthandleiding. Verwacht dus geen mooie platen of kleurige foto’s, maar wel illustratieve voorbeelden, tabellen en veel, heel veel, informatie. Er bestond ook al een, iets dunnere, teelthandleiding voor hazelnoten, waar wij eerder al over schreven en die via dezelfde website te bestellen is als hieronder, voor De Teelt van Walnoten is vermeld.

De drie auteurs beschikken tezamen over een weelde van kennis, zowel uit de praktijk van boomteelt, notenteelt, als meer de theoretische wetenschappelijke achtergrond. Een meer volledig boek over walnotenteelt bestaat niet, zeker niet in het Nederlandse taalgebied. Zo’n boek is nuttig omdat het de kennis van vandaag bundelt en beschikbaar maakt voor al die aspirant notentelers – want die zijn er!

Voedselboswachters, al dan niet in spe, willen walnootbomen planten. En vooruitdenkende agrariërs planten noten op (een deel van) hun land en zijn bezig zich te organiseren voor de verdere verwerking daarvan. Noten zijn immers een uitstekende en lekkere bron van gezonde vetten en eiwitten, en als we ze hier telen nog lokaal ook (en er zijn meer voordelen – lees dit). Een belangrijke richting om in te slaan in het kader van de eiwittransitie – meer plantaardig, minder dierlijk. Doe mee – eet meer noten!

TitelDe teelt van walnoten
VanBob Wertheim, Ton Baltissen en Anne Oosterbaan
UitgeverIn eigen beheer uitgegeven ism notenteelt.com
ISBN978 90 822 31557
Verschenen9 oktober 2023
Prijs€ 59,00
Verkrijgbaar bijBestel dit boek online via de eigen webshop van notenteelt.com

Niet in zijn element

In De Tuinen van MergenMetz staat (uiteraard) al meer dan vijfentwintig jaar een walnotenboom (ras onbekend, toentertijd geplant met een stamdiameter van ca 10 cm). We schreven er al vaker over. Hij is bij ons eigenlijk niet helemaal in zijn element, vanwege onze zeer arme en droge zandgrond. In het boek van Wertheim c.s. lees je er alles over: (commerciële) teelt van walnoten wordt afgeraden op té lichte, zanderige, arme, droge gronden. De boom zal er wel groeien, maar niet optimaal, en zal minder vrucht dragen. (Overigens, ook te natte en te zware, compacte grond wordt afgeraden).

Onze walnoot is dan ook maar een kleintje, bijvoorbeeld als je hem vergelijkt met de walnotenbomen die Herman Janssen rond dezelfde tijd aanplantte in De Zandse Notengaard. Hij draagt in sommige jaren goed vrucht – bijvoorbeeld in het najaar van 2022, toen hadden we veel noten. Maar in andere jaren is er zonder aanwijsbare reden vrijwel niets, zoals in 2023. Voor dit komende najaar ben ik niet optimistisch omdat we begin mei één onverwacht koude nacht hadden, en al het jong uitgelopen blad en in elk geval de mannelijke bloemen van de walnoot bevroren zijn. Afwachten maar.

Walnootboorvlieg alarm

Over 2022 valt ook nog wel het een en ander te vermelden. We hadden toen weliswaar veel noten, maar ze waren in dat jaar bij ons voor het eerst grootschalig aangetast door de walnootboorvlieg. De Teelt van Walnoten wijdt er een heel hoofdstuk aan. De walnootboorvlieg is in feite een invasieve exoot, het is een fruitvlieg die van oorsprong uit de VS komt en in 1988 voor het eerst in Zwitserland is waargenomen. Vanuit daar heeft hij zich gaandeweg over heel Europa verspreid – overal waar walnootbomen zijn.

Als je noten door de walnootboorvlieg zijn gevonden, verandert de groene bolster in een zwarte, plakkerige massa. De noten binnenin zijn meestal niet direct aangetast maar verliezen wel aan kwaliteit doordat de groei van de noot beperkt wordt. En: hoe krijg je ze schoon?

Het mag geen verbazing wekken dat de walnootboorvlieg, net als een aantal andere ziekten en plagen, die mede door klimaatverandering oprukken naar het noorden, een grote bedreiging vormen voor notentelers. Daarom worden er ook vele pagina’s in het boek volgeschreven over dit soort problemen. Alle oplossingen worden daarbij genoemd – ook gif spuiten, waar wij uiteraard niet zo’n voorstander van zijn. Maar gelukkig is er veel aandacht voor andere oplossingen (waaronder raskeuze, omdat niet alle rassen even vatbaar blijken te zijn). Een magische toverstaf is nog niet gevonden.

Het is eigenlijk simpel

Het voert te ver om dit boek hier uitgebreid te bespreken. De informatiedichtheid is namelijk ongelofelijk hoog en daardoor is het haast niet samen te vatten. Eigenlijk is het simpel: iedereen die in Nederland iets met walnoten doet of wil gaan doen, moet dit boek aanschaffen. Punt.

Plaats een reactie