Snijbiet prei en spekjes lasagne

Snijbiet prei en spekjes lasagne
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
36 min
 

Een zeer smakelijke lasagne met veel snijbiet, wat prei, uitgebakken spekjes en ricotta. En natuurlijk wat Parmezaanse kaas.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Thomasina Miers, The Guardian, 25 okt 2021
Ingredienten
 • 500 gr snijbiet (gewicht incl stelen)
 • olijfolie
 • 100 gr spekblokjes, voor Italianen: pancetta
 • 1-2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
 • 1-2 st prei (afh van dikte), in dunne ringen gesneden
 • peper uit de molen en zout
 • 2 st ei
 • 1 bakje ricotta (ca. 300 gr) wij hadden buffelricotta (errug lekker)
 • room of crème fraîche
 • droge lasagnebladen
 • Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
Voorbereiding: snijbiet
 1. Ga naar de moestuin en snijd een fikse bos snijbiet.

 2. Trek het blad van de stelen. Was het blad goed (drie keer is schoon, zeggen ze bij de WUR). Laat het in een kom uitlekken. Neem een paar keer een handvol blad en scheur het zo op een grove manier kleiner.

 3. De stelen even bijsnijden en dan in stukjes van ½ à 1 cm snijden

Bereiding
 1. Verhit een ruime, stevige pan met een scheut olie. Bak daarin de spekjes op middelhoog vuur. Een minuut of vijf, tot het begint te kleuren en vet af te scheiden.

 2. Die de stukjes snijbietsteel, prei en knof en tijm bij de spekjes. Schep goed om, bestrooi met peper en wat zout en laat onder regelmatig roeren een tien minuten stoven. Tot de prei en steelstukjes zacht zijn.

 3. Doe de snijbiet erbij, met aanhangend water. Schep goed door en door, het blad zal slinken. Stoof een drie, vier, vijf minuten. Vuur uit. Doe de helft van de ricotta erbij en een scheut water. Schep goed door. En breng op smaak met peper en zout.

 4. Mix in een kom de eieren met de rest van de ricotta, een hoeveelheid kaas (de rest gaat erover) en een scheut room of crème fraîche. Er mag nog wat peper door, zout naar smaak, maar de kaas is ook zout(ig).

 5. Neem de schaal, leg op de bodem een laagje snijbietmengsel. Let erop, ook wat vocht.

 6. Leg daarop lasagnebladen, en daarover een scheut van de ricottasaus. En dan weer een laag snijbietmengsel, en weer lasagnebladen. Enfin, dit is het of ga nog een laag door. Bovenop lasagnebladen en de rest van de ricottasaus. Strooi er de rest van de kaas over.

 7. Dek af met folie en bak pakweg twintig minuten in een oven op 190℃. Dan folie er af en nog eens tien minuten.

 8. Serveer!

19 juni 2024
Eigenlijk hoor je nu peultjes te eten – die waren drie keer weggeroofd uit de tuin, woelmuizen? – of courgettes of… dan maar snijbiet, dat groeit wel met al die regen en blijkt voldoende slakbestendig. Dit recept stond dus al een jaar of drie geparkeerd voor ooit. En ooit was nu. En het was zeer smakelijk!

Plaats een reactie

Waardering