Iedereen kan Marokkaans koken

Wat een leuk boekje! ‘Marokkaans koken voor dummies’ had het ook kunnen heten. Na het uiterst succesvolle Kookkaravaan is er nu, voor nog geen tien euro, Kookkaravaantje. Een bijzonder plezierig kookboek(je) met uitstekend maakbare recepten. En, belangrijk: heel erg duidelijk uitgelegd.

Leuk cadeau

Kookkaravaantje - 3.jpgVerrassend, warm en aangenaam boekje. Het leest zeer prettig. Dus… uh…. de feestmaand komt er aan. Ik weet niet of de uitgever/auteurs het opzettelijk zo hebben gedaan, maar als… dan is ze een goed gevoel voor timing en marketing niet te ontzeggen. De prijs maakt het haast een strooiartikel voor Sint of Kerstman. Of, om in economische termen te stellen: een uitmuntende prijs-prestatieverhouding. Ik denk dat alle MergenMetz-nazaten hiermee gaan worden verblijd. Misschien met een tajine.

Titel

Kookkaravaantje (lxbxh = 16,2 x 12 x 1,3 cm)

Van

Yassine Nassir, Marcel van Silfhout en Annelies Dollekamp

Uitgever

Zilverstermedia

ISBN

978 90 819368 0 4

Verschenen

September 2012

Prijs

€ 9,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Gewoon, omdat die samenwerkt met de boekhandels en, uit eigen ervaring: omdat ze betere service heeft dan die grote drieletterige. En geen verzendkosten.

De vergeten tajine

Kookkaravaantje - achterzijde klein.jpgTijdens het Kweepeeratelier, 7 oktober j.l., vertelde een deelneemster: “Ik heb zo’n ding, hoe heet dat?” – “Tajine,” zei ik – “Ja, een tajine. En eerlijk gezegd: ik gebruik ‘m nooit. Ik weet niet wat ik er mee moet doen.” Grappig. Dit sluit perfect aan bij de tekst op de achterkant: ‘Al jaren een tajine in de kast, maar nog nooit gebruikt?’

Voor grote en kleine koks

Kookkaravaantje - voorzijde klein.jpgWat mij betreft: grote koks. De tekst is niet kinderachtig. Als het voor kinderen is, worden ze “volwassen” benaderd. Het is daardoor niet droog geschreven en voor een volwassene dus heel prettig te lezen. Ook voor de  doorgewinterde koks die meer van de Marokkaanse keuken willen weten.

Stap voor stap

Er staan veel stap-voor-stap- beschrijvingen in met heel veel foto’s. En, zoals u weet, een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus als alle foto’s nu eens in woorden zouden zijn omgezet, dan is ons nu een heel dik boek bespaard.

Kookkaravaantje - 1 breedDat hierboven is toch een heldere beschrijving. Natuurlijk hoeft u niet zo’n brander te hebben. Op het gasfornuis of in de oven gaat het ook. Zo staat het boek er vol mee. Bijvoorbeeld ook over het schoonmaken van verse sardienen. Zo helpt een Marokkaans kookboekje een wereld te openen.

Erg veel recepten

Het hoofdstuk met tajinegerechten begint met het opbouwen van een tajine. Een groententajine. Eigenlijk heel eenvoudig, maar dat geldt voor de meeste dingen. Eens je het weet is het kinderspel. En dan volgen nog zes tajinegerechten, o.a. met kip, groenten, vis en gedroogde vruchten.

28 Recepten 'voor grote koks' en op de bladzijde ervoor acht voor de kleinere koks.
28 Recepten ‘voor grote koks’ en op de bladzijde ervoor acht voor de kleinere koks.

Kookkaravaantje - 2.jpgInformatieve teksten

Tussen de gerechten door staan verklarende teksten. Zo lezen we over ras el hanout dat dit kruidenmengsel wel 27 kruiden kan bevatten en dat dit door mengers naar hun persoonlijke inzicht wordt samengesteld. De ene ras is de andere nog niet, zou je kunnen zeggen. Couscous schijnt, net als de tajine, door de Berbers, de oorspronkelijke bewoners van Marokko, te zijn uitgevonden.

Arganolie. Dat is ook zoiets typisch Marokkaans. Olie van door geiten uitgescheten pitten (nootjes) van de arganboom. Oké, tegenwoordig worden de geiten niet meer hiervoor ingezet. Maar leuk is de foto wel.

Plaats een reactie