Een ontzettend lekkere "taart" die met een frisse salade eigenlijk wel een uitstekend vegetarisch hoofdgerecht is. Het is niet zo even snel gemaakt, het vergt wat planning gedurende de dag, maar dan zet je wel iets bijzonders op tafel. Voor speciale gasten en gelegenheden dus.
- 3 aubergines rond de 500 gr elk, in ronde schijven van een 1 cm;
- 350 ml olijfolie;
- 3 middelgrote preien wit en lichtgroen in dunne (halve) ringen gesneden;
- 150 gr pittige witte cheddar kaas of iets soortgelijks, grof geraspt;
- 70 gr pecorino; grof geraspt;
- 200 gr walnoten gehakt;
- 1,5 theel komijnpoeder;
- peper & zout naar smaak
- pak filodeeg
-
Het idee is dat van de aubergine en walnoten met de kaas, prei een kruiden een soort gehaktmengsel ontstaat dat tussen het filodeeg - onder en boven - gebakken wordt.
-
Snijd de aubergines in schijven en bestrooi ze met zout. Zet in een vergiet boven een kom om het vocht op te vangen (wat wel weggedaan wordt). Minstens een uur laten staan
-
Dep de plakken aubergine droog en bak ze in olijfolie goudbruin of iets bruiner dan goudbruin. Wel even omkeren die plakken. Niet te lang, het moet geen auberginepap worden. Dit doet u in porties en telkens een scheut olie erbij. Dit zuipt olie, dus die 350 ml wordt wel gebruikt.
-
Leg ze op keukenpapier om de olie uit te lekken. Af laten koelen.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden C
-
Smoor de prei in een stevige (koeken-)pan in wat olijfolie. Ze moet mooi zacht worden.
-
Doe de prei in een kom.
-
Dep de aubergineplakken nog eens extra droog - hoe meer olie eruit, hoe beter - en hak ze dan fijn. Doe bij de prei.
-
Meng met kazen, walnoten en komijnpoeder. Breng op smaak met wat peper en zout.
-
Neem een ruime taartvorm.
-
Snijd de plakken filodeeg in de maat van de vorm.
-
Leg op de bodem een stuk of vier, vijf vellen deeg (de helft), ertussen even met wat olijfolie bestreken.
-
Verdeel de aubergine-prei-notenmassa gelijkmatig in de taartvorm.
-
Leg de rest van de vellen deeg erover, ook hier met een kwastje wat olijfolie tussen de vellen smeren.
-
Zet in het midden van de oven en bak 45 minuten. Of korter, als de bovenkant mooi goudbruin is.
-
Laat een minuut of tien afkoelen en snijd de taart in punten. Doe dat met beleid, want het is leuk als de bovenste laag filodeeg heel blijft en niet barst.
In het originele recept staan wel wat rare dingen. Ook hadden de aubergines moeten worden geschild. Hebben we niet gedaan. En plakken filodeeg van 12 x 7 inch in 9 x 9 inch vierkanten snijden, is heel knap.Maar het smaakt uitstekend en de volgende dag, opgewarmd, ook!
19 augustus 2018
Eigenlijk wilde ik dit gerecht eerder maken, maar door omstandigheden zoals reparatie vaatwasser en het oplazen van brisantgranaat door de EOD was er te weinig tijd. Maar deze zondag kwamen Leon en Sopheak eten. En daarmee een feestelijk maal voor hen.
Hallo,
Klinkt lekker die aubergine -walnotentaart, maar zoveel olie om de aubergine te bakken?
Ik zou denk ik ervoor kiezen om deze in de oven te roosteren of te grillen op een grilplaat